Tandläkare flyr till Norrbotten

Välutbildade portugisiska tandläkare flyr den ekonomiska krisen i sitt hemland och bosätter sig på små norrbottniska orter. För två veckor sedan landade Lissabon-bon Rute Rosendo, 25, i Älvsbyn.

TANDLÄKARIMPORT. Uttalet är svårt. Men grammatiken i svenskan är enkel menar Rute Rosando. Ana Melo har varit på folktandvården i Älvsbyn i två år och talar flytande svenska. De är båda rekryterade och har flytt en havererad tandvård i hemlandet.

TANDLÄKARIMPORT. Uttalet är svårt. Men grammatiken i svenskan är enkel menar Rute Rosando. Ana Melo har varit på folktandvården i Älvsbyn i två år och talar flytande svenska. De är båda rekryterade och har flytt en havererad tandvård i hemlandet.

Foto: Göran Ström

ÄLVSBYN2014-05-09 06:00

Norrbotten har lägst långtidsarbetslöshet i hela EU, 12,4 procent.

I Lissabon, som Rute Rosendo nyligen lämnade, ligger siffran på 57,3 procent.

Tillsammans med en svenska tandläkarkollega sitter hon nu på folktandvårdscentralen i Älvsbyn och försöker hitta ordet bettskena i svensk-portugisiskt lexikon. Den ekonomiska krisen i södra Europa har blivit en räddning för norrbottningarnas munhälsa.

– Jag gillar organisationen ni har har och att det finns inom det offentliga. Alla procedurer är standardiserade och jag gillar sättet ni arbetar på. Jag tror jag gjort ett bra val, säger hon.

Rute Rosendo väntar fortfarande på sin legitimation från Socialstyrelsen, men det brukar gå snabbt för EU-medborgare eftersom utbildningen är i stort sett likvärdig överallt.

Men något som inte är likvärdigt mellan Portugal och Sverige är resurserna.

Ana Melo, 28, kom för två år sedan till folktandvården i Älvsbyn från den portugisiska staden Porto. Då var hon less efter bara ett och ett halvt år av arbete i hemlandet.

– Det var svårt med patienterna, man kan inte jobba så mycket. Det är nästan bara akuta patienter så det är mycket man inte får göra. De har inte råd att betala, de flesta vill bara laga provisoriskt eller kanske ta bort istället för att göra en krona. Jag kände att jag ville ha mer och jobba med bättre kvalité, säger hon.

– Jämför man med Frankrike och England till exempel är det mycket bättre kvalitet här.

Portugal har ungefär samma befolkningsmängd som Sverige, men tandläkarna är betydligt färre.

– Folk tycker att det är lyx att gå till tandläkaren. Det finns inte i vår kultur, man går bara när det är akut. Saker ändras men det är svårt när den offentliga vården inte erbjuder tandvård, säger RuteRosando.

– Frågan var uppe för några år sedan, men nu är det helt uteslutet.

Läget i hemlandet är tufft. Enligt Ana Melo är det fler som lämnar Portugal nu än när landet hade diktatur under 1970-talet. Hon tror vi kommer få se fler välutbildade sydeuropéer i Norrbotten.

– Men det är lite skillnad. De som flyttar nu har högskoleutbildning, tidigare var det inte så, säger hon.

RuteRosando pendlar till Boden för att plugga svenska. Det gör hon med en bulgarisk tandläkare som ska börja jobba i Sävast. Landstinget i Norrbotten annonserar på universiteten i Portugal för att rekrytera bland annat tandläkare.

– Fernando, en av de första som rekryterades hit, brukar komma och informera varje år. Sedan sprids det överallt, säger Ana Melo.

Saknar ni inte Portugal?

– Allting här är lugnare. Till och med sjukhusen i Stockholm. Allt var tyst, i Portugal är allting högt, alla är stressade och det är rörigt. Här njuter man mer av livet, säger RuteRosando.

– Jag trivs väldigt bra här. Jag vill bo kvar. Det är stor skillnad, men det är bättre att arbeta utan stress. Bra schema och bra arbetskamrater.

Finns det någon likhet mellan länderna?

– Vi är i Europa så det är inte så stor skillnad. Vädret är så klart annorlunda, men jag känner mig inte som annorlunda, säger RuteRosando.

Arbetslösheten i EU

Belgien - 8.4 procent (46.0)

Bulgarien - 12.9 procent (57.3)

Tjeckien - 7.0 procent (43.4)

Danmark - 5.3 procent (44.4)

Tyskland - 8.6 procent (44.5)

Estland - 13.0 procent (59.9)

Grekland - 27.3 procent (67.5)

Spanien - 26.4 procent (49.8)

Frankrike - 10.3 procent (42.2)

Kroatien - 17.1 procent (63.7)

Italien - 12.2 procent (56.4)

Cypern - 15.9 procent (38.3)

Litauen - 11.9 procent (48.4)

Luxemburg - 11.8 procent (42.9)

Ungern - 5.8 procent (30.4)

Malta - 10.2 procent (48.6)

Nederländerna - 6.7 procent (35.4)

Österrike - 4.9 procent (24.3)

Polen - 10.3 procent (42.5)

Portugal - 16.3 procent (56.3)

Rumänien - 7.3 procent (46.4)

Slovenien - 10.1 procent (51.0)

Slovakien -14.2 procent (70.2)

Finland - 8.2 procent (20.6)

Sverige - 8,1 procent (17,7)

Storbritannien - 7,5 Procent (36.2)

Inom parantes är långtidsarbetslösheten, det vill säga arbetslöshet på över ett år. Siffrorna är för 2013.

Källa: Eurostat

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om