Polarbröd tar ny sats: "2022 ska bli vår återkomst"

15 månader efter den stora branden tar Polarbröd sikte på att återta förlorade marknadsandelar. "Vi hoppas att 2022 ska bli den stora återkomsten", säger koncern-vd Karin Bodin.

"Vi siktar på att 2022 ska bli den stora återkomsten för Polarbröd", säger koncern-vd Karin Bodin som har sett hur företagets halva omsättning gå förlorad sedan branden i augusti 2020.

"Vi siktar på att 2022 ska bli den stora återkomsten för Polarbröd", säger koncern-vd Karin Bodin som har sett hur företagets halva omsättning gå förlorad sedan branden i augusti 2020.

Foto: Petra Älvstrand

Älvsbyn2021-12-25 06:00

Det var den 23 augusti 2020 som brödfabriken i Älvsbyn totalförstördes i samband med en våldsam brand. Ingen person kom till skada, men morgonen efter låg det gamla familjeföretaget i ruiner.

Återuppbyggnaden har gått snabbt. Den nya brödfabriken är i dag uppbyggd på samma plats i Älvsbyn, men fortfarande pågår arbetet med att trimma produktionslinjen. 

– Jag skulle säga att vi ligger enligt plan. Vi har börjat leverera varor, men befinner oss fortfarande i en uppstartsfas. Vi siktar på att genomföra en ordentlig lansering vecka sju nästa år, säger Karin Bodin.

Företagets omsättning har sjunkit drastiskt efter branden. Under rekordåret 2019 omsatte företaget drygt 900 miljoner kronor.

I år uppskattas den att stanna vid cirka 550 miljoner kronor. 

– Över en natt förlorade vi 75 procent av företagets kapacitet. Vårt kvarvarande bageri i Bredbyn har svarat för en otrolig insats. Vi har efter branden i princip fördubblat vår produktionskapacitet där, berättar Karin Bodin.

2022 firar Företaget Polarbrödsgruppen AB sitt 50-årsjubileum. Bland annat genom att väcka nytt liv i den gamla storsäljaren Jubileumskakan.

Över 400 miljoner kronor har investerats i den nya anläggningen i Älvsbyn som har utrymme för fyra produktionslinjer. Den helautomatiserade tillverkningen har medfört att antalet anställda minskats från 195 före branden till 89 tillvidareanställda och ett fåtal vikarier.

– Det har varit en otroligt snabb resa. Redan 14 månader efter branden gick den första brödkakan genom ugnen. Vi kommer att genomföra återuppbyggnaden i etapper. I dag har vi bara en linje igång. Antalet anställda kommer att växa successivt, tror Karin Bodin.

När kommer produktionen vara fullt utbyggd?

– Det kan jag inte svara på. Det hänger på vad folk vill ha. Vi tror att det finns ett jätteintresse - inte minst på exportssidan för norrländsk kakbröd. Vi tittar också på att sälja fler brödmål; det vill säga smörgåsar, klämmor eller rullar.

Hur ser målsättningen ut för 2022?

– Vårt mål är att ta tillbaka de marknadsandelar som vi förlorat genom branden. Vi hoppas att komma i gång med exporten utanför Sverige och Norge. Vi vill tillbaka till Frankrike, där vi byggt upp en marknad. Ambitionsnivån är hög och vi hoppas att producera ungefär 36 000 ton totalt nästa år, vilket inte är långt ifrån vår tidigare toppnotering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!