Sedan branden har Polarbröd investerat över en halv miljard i sina bagerier i Älvsbyn och Bredbyn. Resultatet stod klart i oktober 2021 då ett fullt fungerande industriellt bageri planerats och byggts upp på knappt ett år efter totalbranden i augusti 2020.
– Men vi är långt ifrån klara och fortsätter att utveckla våra anläggningar, vårt sätt att arbeta och våra produkter, säger Anders E Johansson, vd för Polarbröd.
Nu fortsätter familjeföretaget att investera på hemmaplan. I etapp två investerar Polarbröd 85 miljoner kronor i en byggnad som på sikt ska rymma ännu en ny bagerilinje.
– I dag reser vi stommarna och om ett år, tre år efter branden, ska byggnaden stå klar. Det ger oss förutsättningar att fortsätta utvecklingen framåt med senaste tekniken och ökad produktionskapacitet, säger Jonas Holmgren, Polarbröds projektledare för bygget.
Till en början kommer byggnaden att användas som lager för råvaror och emballage. Men längre fram kommer den att inhysa en helt ny produktionslinje. Parallellt med bygget pågår utvecklingsarbetet för att bli hundra procent cirkulära.
– Vi är femte generationens familjeföretag. Det gör oss inte bara snabbfotade utan också långsiktiga. Vi bakar inte för nästa kvartal eller verksamhetsår, vi bakar för generationer framåt. Vi vet att vi får den framtid vi investerar i. Därför tar vi oss tid nu att vrida och vända på hur vi ska öka produktionskapaciteten mot framtidens erbjudande, säger Anders E Johansson.