Överläkaren kritisk mot bärhandlaren

Överläkaren Mats Eliasson är starkt kritisk till bärhandlarens agerande vid utbrottet i Tväråsel. Han anser att bärbranschen borde kunnat förutspå händelserna eftersom de inte följt det regelverk som satts upp. "Det är bristande empati", säger han.

58 av 76 bärplockare har konstaterats smittade med covid-19 på boendet i Tväråsel. (Arkivbild)

58 av 76 bärplockare har konstaterats smittade med covid-19 på boendet i Tväråsel. (Arkivbild)

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2021-08-02 20:20

PT har tidigare berättat om det coronautbrott som upptäcktes på Norrskensbärs boende i Tväråsel, där 58 av 76 bärplockare har konstaterats smittade med covid-19. Utöver det insjuknade även 23 bärplockare i Jämtlands län hos andra aktörer. Trots det fick samtliga bärplockare i Tväråsel återgå till arbete.

Bärhandlaren Catarina Lundberg, affärschef på Norrskensbär och ansvarig för boendet i Tväråsel, berättade under fredagen att samtliga bärplockare åter var ute och arbetade. Mats Eliasson, överläkare vid Sunderby medicinska klinik, är starkt kritisk till bärhandlarnas agerande.

– Jag är förbluffad över den spelade okunnigheten i frågan. Det är bristande empati för de drabbade bärplockarna som företaget visat, säger han.

Mats Eliasson anser att bärhandlarna borde varit införstådda vid vilka regelverk som gäller och att de borde haft en nära kontakt med Folkhälsomyndigheten och de regionala smittskydden om vad som gäller.

– Man skulle kunnat följt regelverket som Folkhälsomyndigheten satte upp. Det är uppenbart att man inte gjort det man skulle göra, säger han.

Mats Eliasson menar att okunskap om lagar och regler aldrig är en ursäkt. Mest upprörd är han över den generella bilden som bärhandlare speglat i frågan.

– De visar upp en oskyldig min, som att de inte hade någon aning om konsekvenserna. Det är inte värdigt ett svenskt seriöst företag, säger han.

Mats Eliasson kan inte undgå att vara skeptisk till bärbranschen, som ofta kritiserats för dåliga villkor. Han anser att om man arbetar för att tjäna in sin inkomst för det kommande året går man ut i skogen oavsett hur sjuk man är.

– Bärhandlarna visar okunnighet och inkompetens när de ter sig så nonchalant kring vad man ställt till med. De förhållandena som bärplockarna lever under kan leda till att de löper hög risk för att allvarligt sjuka, säger han.

Utöver det är han oroad för vad utbrottet kan komma att betyda för vården och dess personal. 

– Vi har gång på gång skalat upp och ställt om. Priset är inställda semestrar, som definitivt varit nödvändig, förlängda pass och förflyttning av personal. Sådana här utbrott innebär ett högt pris för sjukvården som försöker återhämta sig.

Catarina Lundberg vill inte kommentera kritiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!