Oron efter olyckan: "De får absolut inte hoppa"

Trots måndagens olycka var många badsugna besökare på plats vid Döda fallet för att bada – och hoppa från klipporna – under tisdagen. ”Vi hörde om olyckan och våra söner får bada, men de får absolut inte hoppa”, säger Karin Skardal.

Döda fallet är en populär badplats bland besökare.  Ludvid Skardal och Hugo Alrick, från Stockholm och Linköping, gör sig redo för ett dopp.

Döda fallet är en populär badplats bland besökare. Ludvid Skardal och Hugo Alrick, från Stockholm och Linköping, gör sig redo för ett dopp.

Foto: Mathilda Mattsson

Älvsbyn2021-07-20 21:37

Under måndagen skadades en person i samband med bad i Storforsens naturreservat. På tisdagen var naturreservatets klippor åter fyllda av badsugna besökare. Karin Skardal och Elisabeth Alrick är på besök med sönerna Ludvid Skardal och Hugo Alrick, från Stockholm och Linköping.

– Vi hörde om olyckan och våra söner får bada, men de får absolut inte hoppa. Det är alldeles för högt, säger Karin Skardal.

Ludvig Skardal berättar att han tänkt hoppa, men att han väl på plats insåg att det var alldeles för högt.

– Man vet ju inte hur botten ser ut eller hur djupt det är, det är ju jättefarligt, säger han.

Att bada vid naturreservatet är mycket populärt. Kommunalrådet Tomas Egmark (S) ställer sig kritisk till att hoppa från klipporna. Om gäster vill bada vid fallet anser han att man gör det på eget bevåg.

– Om det är mellan åtta och tolv meter ned till vattnet hoppar man på egen risk. Det är min personliga åsikt, säger Tomas Egmark.

Turistinformationen får dagligen besök av badsugna gäster som undrar var det är okej att bada.

– Det kommer omkring 25–30 personer och frågar om var det är tillåtet, säger Ellen Hjertberg.

Älvsbyns kommun har i uppgift av länsstyrelsen i Norrbottens län att förvalta och bevara Storforsens naturreservat. Enligt avtalet åtar sig kommunen bland annat att utförandet av åtgärder sker i enlighet med reservatets föreskrifter, så som att reservatet hålls städat, upprustat och fungerande. Länsstyrelsen ansvarar å andra sidan för mark, byggnad och skog på området.

Tomas Egmark berättar att kommunen är missnöjda med avtalet och anser inte att driften av ett naturreservat bör ligga under deras ansvar. Under januari sa kommunen upp avtalet och driften av naturreservatet fortsätter fram till och med årsskiftet.

– Det enda sättet att komma vidare från avtalet kändes som att säga upp det. Nu förs det iallafall en diskussion om hur vi ska gå vidare, säger Tomas Egmark och fortsätter:

– Från kommunens sida känner vi att det inte i huvudsak är en kommunal angelägenhet att driva ett naturreservat. Med det sagt är vi inte främmande för att fortsätta bedriva området. Men det ska inte bekostas av kommuninvånarnas skattepengar.

Skadeläget för den person som skadade sig under måndagen är oklart och Region Norrbotten har ingen skaderapport.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!