Modern, sonen och det härliga gymmet

Många känner igen Iréne Hortlund som föreläsare i ämnen som akut omhändertagande, akutmedicin och katastrofmedicin. "Nu kommer jag inte att ha så mycket tid för den saken längre", säger hon. FOTO: Bengt-Åke Persson

Många känner igen Iréne Hortlund som föreläsare i ämnen som akut omhändertagande, akutmedicin och katastrofmedicin. "Nu kommer jag inte att ha så mycket tid för den saken längre", säger hon. FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

ÄLVSBYN2010-09-06 06:00
Kraft och hälsa är inte bara ett gym utan en friskvårdsanläggning. Iréne Hortlund är sjuksköterska och gör också hälsoprofiler, det vill säga tar prover och gör hälsotest och konditionstest. Rådgivning är ytterligare en del i verksamheten.
- Åt dem som vill gör vi också träningsprogram utifrån vad de har för mål och förutsättningar. Vi vänder oss till unga och gamla, män och kvinnor, nybörjare och vana, tjocka och smala, säger Iréne Hortlund.
Förutom privatpersoner vänder sig mor och son till företag.
- Vi erbjuder träningspass och koll av hälsostatus på personal.
Bra på att ta i
Under de fyra dagar som den nya friskvårdsanläggningen varit i gång har massor av människor kommit för att träna. 60 personer har köpt årskort. Det är en början som Kristoffer och Iréne Hortlund är mycket nöjda med och hoppas se en lika bra fortsättning på.
- Det kom uppemot 200 personer när vi hade Öppet hus i lördags. Det var helt fantastiskt, säger Iréne Hortlund.
De har ägnat hela sommaren åt att renovera de lokaler på Selholmsvägen som de hyr av Telia. Så gott som allt har åtgärdats.
- Mamma är en helt otrolig byggare. Hon reglar, målar och tapetserar, säger Kristoffer.
Iréne svarar med att berömma sin son. Båda är lika entusiastiska och bra på att ta i. De har också fått mycket hjälp av släkt och vänner och är väldigt tacksamma över det.
- De har varit med och målat och de var med och bar in alla maskiner, säger Iréne och ser sig runt i gymet där 50 personer kan träna samtidigt.
Jobbar 400 procent
Gymutrustningen kostar drygt en miljon kronor. Kristoffer och Iréne Hortlund har investerat sammanlagt ungefär 1, 4 miljoner kronor i friskvårdsanläggningen.
Det är långa arbetsdagar som gäller för de två. Öppettiden är 06.00 till 21.00 sju dagar i veckan. Besökare med årskort har egna passerkort men mor och son är på plats från senast åtta på morgonen och till stängningen på kvällen.
Iréne Hortlund arbetar som ambulanssjuksköterska också men är ledig från det ett tag.
- Jag ska arbeta 50 procent där och hundra här. Just nu jobbar vi 400 procent här, säger hon leende.
Gör skillnad
Faktum är att de knappt har några liv vid sidan om jobbet. Kristoffer ser fram emot att få mer tid med Elin som han gifte sig med i somras. Likaså tycker Iréne att det ska bli roligt att få tid tillsammans med sin fru Linda.
- Den rush som vi har här nu, och som är jätterolig, varar ju inte för evigt, säger Iréne.
Kristoffer vill också få tid för ishockeyn igen.
- Jag älskar hockey och har hållit på med den i hela mitt liv, jag har varit målvakt i division I och division II i Älvsby IF Hockey. När jag spelade i division I fick jag problem med knäna men jag vill gärna bli målvaktstränare nu, säger han.
Iréne är en inbiten hurtbulle som springer, åker skidor, spelar innebandy och styrketränar.
- Mamma är Älvsbyns mest vältränade 54-åring. Hon är helt fantastisk. Första gången hon åkte Tjejvasan kom hon på 57e plats, säger Kristoffer.
- Kristoffer är bra på all styrketräning, säger Iréne.
Mor och son drömmer om att få alla älvsbybor att inse hur bra och roligt det är att träna och vilken skillnad det gör.
- Det ger så mycket tillbaka. 30 minuters träning två-tre gånger i veckan gör stor skillnad, säger Kristoffer.
- Man blir starkare, gladare och snyggare. På sikt håller man sig frisk också. Det onda i axlar och rygg försvinner, säger Iréne.
- Det där älskar jag! Att höra folk säga att deras problem har försvunnit. Pappa är en av dem som gör det, säger Kristoffer.
Vackert land
Kristoffer Hortlund arbetade tidigare på Nautilus-gymet som finns i badhuset i Älvsbyn. Han har också varit i FN-tjänst - tre perioder i Afghanistan och en i Kosovo.
Han hävdar bestämt att FN-trupperna gör positiv skillnad i Afghanistan.
- Det gäller till exempel infrastrukturen och skolorna. Talibanerna är som de är men vanligt folk uppskattar truppernas närvaro och det de uträttar, säger han och försöker sedan beskriva vilket oändligt vackert land Afghanistan är.
- Vilka berg! Vilka makalösa floder!
Mamma Iréne nickar instämmande. Hon har fått se många fina bilder från det fjärran landet.
Iréne Hortlund beskriver samtidigt den vånda hon känt när hennes son åkt iväg på uppdragen.
- Det är kanske därför jag har låst fast honom här nu, säger hon och skrattar.
Positivt bemötande
Mor och son älskar sitt Älvsbyn och hoppas att det de byggt upp ska bli en träffpunkt för älvsbyborna.
- Älvsbyn måste leva och det behövs ställen för unga och gamla som erbjuder olika aktiviteter. Jag bli ledsen av alla tomma lokaler i samhället, säger Iréne.
- Älvsbyn är fantastiskt. Jag älskar den här staden. Den är lagom stor och naturen är vacker, säger Kristoffer.
Iréne önskar mer inbjudande miljöer och parker.
- Det borde till exempel rensas kring Korsträskbäcken och sättas ut bänkar så att det går att ha picknick där.
Iréne Hortlund tycker inte minst att det är viktigt att vara rädd om ortens företag.
- Kristoffer och jag har i vår satsning fått ett väldigt positivt bemötande från samhället och det är vi mycket glada över, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om