Mamman om skräckminuterna i väntan på ambulansen

Hennes son fick ett krampanfall och blev medvetslös. Nu berättar Malin Nyberg, Korsträsk, om den mardrömslika väntan på ambulansen. "Jag såg begravningslyktor och blommor framför mig", säger hon.

KRITISK. Malin Nyberg fick vänta på ambulansen när hennes son Milo fick ett krampanfall. På grund av slarv hos SOS Alarm åkte ambulansen till fel by.

KRITISK. Malin Nyberg fick vänta på ambulansen när hennes son Milo fick ett krampanfall. På grund av slarv hos SOS Alarm åkte ambulansen till fel by.

Foto: Privat

ÄLVSBYN2014-10-09 17:10

Milo hade precis ätit sin välling. Klockan var vid 12 den här novemberdagen 2013 i byn Korsträsk utanför Älvsbyn.

Mamma Malin Nyberg lade ner sonen i sin säng, åt upp sin egen lunch och tänkte också ta sig en tupplur.

– Jag satte mig på sängkanten och skulle precis lägga mig när han började låta konstigt. Ögonen bara for på honom, han låg och krampade. Jag tog upp honom och han var som spaghetti. Han andades inte, säger Malin Nyberg.

"Han vaknade inte..."

Hennes enda tanke var att få liv i honom. Hon bankade honom på ryggen men ingenting kom upp. Malin Nyberg försökte själv larma 112 men kom inte överens med telefonen.

– Han vaknade inte. Jag sprang över till vår granne som är en förskola. Fröknarna såg oss genom fönstret. Medan jag sprang såg jag bara begravningslyktor och blommor framför mig. En fröken mötte upp oss.

En av fröknarna ringde efter ambulans medan en annan lade ner pojken på golvet och gjorde hjärt- och lungräddning. Då fick Milo luft och började andas igen. Han kräktes också upp vällingen. Det var en stor lättnad för Malin Nyberg.

– Jag blev lugnare, men han kollade bara åt ett håll med ögonen och stönade konstigt. Han var fortfarande borta, säger hon.

Ambulansen som hade larmats 12.14 dröjde.

– Jag hade som inget hum om hur lång tid det hade gått, det kändes som det gått för länge. Vi ringde upp SOS igen och frågade var den tagit vägen, säger Malin Nyberg.

Ambulansen var i grannbyn Vistträsk. Det visade sig att SOS-operatören endast hade uppgett gatuadressen till ambulanspersonalen, men inte orten. Och i båda byarna Vistträsk och Korsträsk finns gator som heter likadant. I utredningen som gjorts av Inspektionen för vård och omsorg framkommer att den fröken som ringde in till SOS Alarm uppgav rätt by, Korsträsk, och aktuell gata.

Ett larm av högsta prioritet

Först efter en dryg halvtimme var ambulansen på plats.

– Hade vi inte fått luft i Milo hade han dött. Det här var ett larm av högsta prioritet med blåljus och allting. Det här får inte hända när det handlar om andning. Och gator inom samma kommun borde inte få heta samma sak. Vi får ju ibland hem post som ska till Vistträsk, säger Malin Nyberg.

– Det här får inte hända när det handlar om liv eller död, säger hon.

Mor och son låg inlagda på Sunderby sjukhus i fyra dygn efter händelsen. Det är ännu oklart vad som egentligen orsakade krampanfallet.

SOS Alarm har vidtagit åtgärder efter händelsen, däribland ska tekniken vid adresstagning och positionssättning ha förbättrats.

Daniel Lundin, platschef på SOS Alarm i Luleå, beklagar det inträffade.

– Vi vill ha nolltolerans när det gäller ärenden som är felpositionerade, därför genomför vi en utbildning för våra anställda för att det här inte ska hända igen. I det här fallet har man inte säkerställt att det är rätt by. Vi ska alltid vara noga med att ta kommun, ort och stadsdel, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om