Konsulten Anna-Riikka Törrönen som rekommenderade att barnen i LVU-skandalen skulle återförenas med sina biologiska föräldrar hade inte tillåtelse av sin arbetsgivare för det arbete hon fakturerade Älvsbyns kommun.
Törrönen, som är verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Ekerö kommun, ansökte den 20 april om att få jobba 20 timmar i månaden som konsult med att granska ärenden. Bisysslan godkändes den 10 maj.
"Omfattningen kommer att vara olika beroende på uppdrag, men arbete sker kvällar och helger då det enbart är av administrativ karaktär", skrev Anna-Riikka Törrönen i sin ansökan.
Omfattningen blev mycket större än så. Från april till augusti fakturerade Anna-Riikka Törrönen Älvsbyns kommun för 540 timmars arbete med LVU-granskningen.
För maj, juni och juli fakturerade hon 504 timmar. Det betyder att Anna-Riikka Törrönen under tre månader i genomsnitt jobbade mer än en heltid med granskningen utöver sitt ordinarie chefsjobb
I juli, när hon fakturerade 216 timmar, var hon dessutom utsett till tillförordnad socialchef i Ekerö kommun.
När LVU-granskningen var klar i början av augusti fortsatte Anna-Riikka Törrönen sitt konsultarbete åt Älvsbyns kommun. Efter att föräldrarna föreslagit henne som handläggare blev hon anlitad för återföreningen. Hon fakturerade 84 timmar för arbetet under augusti och september innan hon sade upp avtalet den 14 september med hänvisning till att hon inte hade den tid som krävdes för uppdraget.
Enligt Anna-Riikka Törrönen har inte arbetet i Älvsbyn och Ekerö gått ut över varandra.
– Om du slår ut alla timmar jag har lagt ned på granskningen så handlar det om ungefär 4,5-5 timmar per dag. Jag har arbetat med granskningen under kvällar men framförallt under helger och andra ledigheter jag haft under denna period. För mig har det inte varit några som helst problem att få ihop det.
Anna-Riikka Törrönen säger att hennes LVU-granskning är både gedigen och korrekt.
– Jag upptäckte allvarliga fel och brister i handläggningen och dokumentationen under tre års tid. Att de fel och brister jag upptäckte i granskningen var allvarliga bekräftas även av den arbetsrättsliga utredning som Älvsbyns kommun nu låtit genomföra. De brister och fel jag upptäckte står jag fast vid. Jag har svårt att förstå varför fokus är på mig som granskare och inte på de fel och brister som framkom av granskningen.
Varför ansökte du om bisyssla på 20 timmar i månaden när du fakturerade 624 timmar under sex månader?
– När jag ansökte om bisyssla hade jag ingen aning om hur omfattande uppdraget var.
Borde du inte ha ändrat din bisyssla i efterhand?
– Ja, det tycker jag att jag borde ha gjort.
Den 10 oktober gick Anna-Riikka Törrönen på ett halvårs tjänstledighet.
– Jag ska fortsätta arbeta med företaget och samtidigt fundera på vad jag vill göra i framtiden.
Lena Burman Johansson, socialchef i Ekerö kommun, skriver i ett mejl att ansökan om bisyssla godkändes av henne efter att det prövats om den kan vara förtroendeskadlig, arbetshindrande eller konkurrerande. I övrigt vill hon inte kommentera.
"Utifrån den information som lämnades i samband med ansökan framkom inget, varken vad gäller bisysslans karaktär eller omfattning, som bedömdes vara hindrande. Bisysslan beviljades i början av maj av mig som närmsta chef till 20 timmar i månaden."