Mitt i den pågående debatten om den svenska glesbygdens förutsättningar som någonstans har sitt frö i de 40 hotade Vattenfallsjobben i Jokkmokk gör Stefan Löfven (S) ett tvådagars besök i Norrbotten.
På torsdagen åt han surströmming i Kallax och på fredagen besökte han Sveriges tredje största brödtillverkare, Polarbröd i Älvsbyn.
Ett besök statsministern själv tagit initiativ till.
Men det var inte polarkakor som Stefan Löfven fick svara på frågor om efter studiebesöket på Polarbröd. Det var istället en mängd andra aktuella frågor såsom dragningen av nya E 10:an och stadsomvandlingen i Kiruna, debatten om tiggeriförbud, Norrland som självständig stat och de hotade Vattenfallsjobben.
LÄS MER: Zakrisson träffar statsministern
Det handlar inte endast om 40 jobb i Jokkmokk utan 2 000 i hela översynen. Vad säger du om det, ska statliga bolag gå i bräschen för att kanske flytta jobb utomlands?
– Alla företag måste göra en översyn av sin organisation och sina resurser, så att de används på bästa möjliga sätt. Som jag är informerad finns det inget konkret förslag eller beslut utan de har gjort en översyn. Vad den leder till måste de ta ansvar för.
Om det skulle vara så, att jobb outsourcas och kanske hamnar utomlands?
– Jag kan inte spekulera i en utredning som ett företag gör. Det finns inget beslut vad jag vet ännu.
LÄS MER: Det här kan ministern göra
Din partikollega landsbygdsminister Sven-Erik Bucht säger att Vattenfall ska ta ansvar för Jokkmokk. Vad innebär det? Det ligger inte Vattenfalls uppdrag att hålla jobb i glesbygd.
– Nej, men Jokkmokk är inte vad som helst. Titta på historien med Porjus och Messaure. Det finns en stark historik här. Vattenfall och kommunalrådet har påbörjat en dialog där de ger uttryck för att de hittar en väg framåt. Då kan inte vi som regering lägga oss i vad som kan göras exakt. Nu är dialogen igång och jag hoppas att man hittar en lösning. Det är viktigt med jobben i Jokkmokk.
Är ni oroliga för den kamp som verkar växa fram i glesbyden?
– Vi har fullt fokus på att hela Sverige ska leva. Det är därför vi har påbörjat ett samhällsbygge som innefattar hela landet. Vi arbetar med en strategi för landsbygden, säger Stefan Löfven.
LÄS MER: Vattenfall i dialog med Jokkmokk (PLUS)
Han pratade om landsbygdsprogrammet, och nämnde vikten av att bygga bredband och Norrbotniabanan, men även satsningar på livsmedelsstrategi och skogsprogram som kan ge jobb. Allt sammantaget, menar Löfven, ska stärka glesbygden.
Apropå idén om ett självständigt Norrland säger statsministern att han förstår att människor är engagerade i sin bygd men att Sverige inte är betjänt av att dela upp sig.
– Vi behöver inte ett land som är i splittring. Utifrån en utredning som ännu inte fattat något beslut om tycker jag inte att vi ska ta för stora steg i det, säger Stefan Löfven.