Kärleken på paus under pandemin

Det är inte bara sportevenemang och festivaler som ställs in under covid19-pandemin. Den sätter också käppar i hjulet för par som vill gifta sig.

Kyrkbänkarna står tomma och klockorna är tysta. Många väljer att antingen ställa in eller skjuta upp sina bröllop under pandemin.

Kyrkbänkarna står tomma och klockorna är tysta. Många väljer att antingen ställa in eller skjuta upp sina bröllop under pandemin.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2020-05-10 19:00

Skillnaden på bokningarna har varit markant sedan restriktionerna kom då folk började förstå på vilket stort allvar det är. 

– Jag tycker det är klokt att folk hejdar sig, det är jättebra verkligen. Vi ska inte utsätta oss själva eller någon annan för några faror. Det var när det kom det här med max femtio personer som flera ringde och avbokade på en och samma vecka, säger Anna-Karin Thorngren Bergman, kyrkoherde i Älvsby församling.

Sedan dess har många par i giftastider fått tänka om. Sommarhalvåret är egentligen högsäsong för bröllop men på grund av smittrisken har många skjutit upp eller hittat andra lösningar. Bröllop är ofta en stor händelse i en människas liv och för hela släkten.

– Det är ju lite större tillställningar och ofta kan man ha planerat det ett år i förväg, bjudit in hela släkten och vill göra det till sitt livs fest. Då vill man ha det bröllop som man planerat också. Vi har ett par som valde att avboka allting, men de har bokat ett nytt datum ett år senare på samma tid på året för att få just det där bröllopet som de velat, säger Thorngren Bergman.

Även om vissa bröllop kanske tekniskt skulle kunna genomföras så avbokar många också på grund av att stämningen skulle vara helt fel under coronakrisen.

– Det var en brud som sa det bra. Det här är något man vill dela med sina nära och kära, och det ska vara en dag när vi alla kan vara glada och avslappnade. Man ska inte behöva vara rädda för att mötas. Det ligger mycket i det, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.

Sedan finns det så klart också tekniska lösningar och alternativa sätt att planera. Exempelvis har man varit väldigt få personer på bröllop och videofilmat det för att visa upp för släkten.

– Vi har haft några som ändå har genomfört sitt bröllop. Ett par hade två vittnen och det var allt, sen ska de då ha en jättestor bröllopsfest när allting är över istället, säger Anna-Karin Thorngren Bergman.

Och det är inte bara bröllopen som sätts i vänteläge för många just nu. Även församlingens minsta ställer in sina evenemang.

– Vi har gjort om våra dopinbjudningar för att folk ska tänka på att dop inte är något som är tidsbegränsat. Även om det är det vanligaste så behöver man inte vara en liten nyfödd för att döpa sig, det kan man göra när man är äldre också. Så det är inget man behöver ha bråttom med, säger Thorngren Bergman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!