Karin Bodin: "Älvsbyn är finast"

Om drivkraften, smultronstället och familjeföretaget som gått i generationer. Karin Bodin, 42, vill fortsätta att utveckla Polarbröd.

Brödfabriken. Polarbröd är en viktig arbetsgivare i kommunen i dag.

Brödfabriken. Polarbröd är en viktig arbetsgivare i kommunen i dag.

Foto: Sabina Nilsson

.Älvsbyn2017-10-15 16:00

Vi möts i den ljusa receptionen till Polarbröds bageri i Älvsbyn en torsdag förmiddag i slutet av juli. Karin Bodin njuter av semestern och befinner sig just nu i Älvsbyn för att fira sin far som fyllt 75 år i dagarna.

Polarbröd har i dag sju ägare; Karin, hennes syster Anna, hennes föräldrar, moster och två kusiner. Från 2006 har Karin varit vd för Polarbröd AB och i fjol blev hon vd för moderbolaget Polarbrödsgruppen.

Hur är det att jobba i ett familjeföretag?

– Jag skulle nog säga att det är lite både och. Det är en stor tillgång att ha samma värderingar och vilja samma sak. Och så är det inte så långa beslutsvägar. Men det är klart att det är lite tråkigt att man ibland blandar ihop fritid och arbete. Fråga mina barn, dom brukar kommentera att vi pratar för mycket jobb. Min pappa älskar att arbeta och presenterar jämnt nya idéer. Då spelar det ingen roll om det är julafton eller vad det är för dag.

Vad gjorde du innan du blev vd för Polarbröd?

– Jag utbildade mig till journalist och sommarvikarierade ett par år på Kuriren. Sedan startade jag eget företag och jobbade mer med hemsidor, pressmeddelanden och redigerade tidningar. Därefter blev jag mer och mer involverad i familjeföretaget. En dag blev jag informationsansvarig och jobbade nära vår dåvarande externa vd, Ola Rönnqvist. Och när han slutade tog jag över.

Varför ville du byta spår och satsa på familjeföretaget istället?

– I familjeföretagande finns det ett mått av ansvar och plikt. Man ska inte överbetona det, men mina morföräldrar startade Polarbröd i den här byggnaden. Då var de närmare pensionsåldern. Sedan tog mina föräldrar och min moster över. De har jobbat hårt och skapat en stor och viktig arbetsgivare i kommunen. I dag har vi 350 anställda. Både jag och min syster kände att vi har ett ansvar att försöka säkerställa att företaget fortsätter att växa och må bra. När jag klev på som vd var tanken att det skulle vara en tillfällig lösning men det blev tio år. Lite bananskal är det ju såklart också.

När trivs du som bäst på jobbet?

– När jag lyckas sammanföra människor med olika förmågor som i sin tur hittar sätt att jobba tillsammans. Som högsta chef är det viktigt att inte fastna för mycket i det operativa, då drunknar man. Det är andra som gör, min roll är att stötta på olika sätt.

Vilka är dina främsta ledaregenskaper?

– Framför allt att jag är ganska bred, allround. Och så är jag intresserad av människor och tycker om att få folk att växa. Jag är inte för tunnhudad heller utan kan ta tuffa beslut. Det blir inte alltid rätt, men jag brukar säga "det är inte liv och död, det är bara bröd".

Vad driver dig?

– Jag är en kreativ person. Jag tycker om att ha en idé och sedan se det färdiga resultatet.

Hur kopplar du av?

– Ärligt talat så är jag värdelös på att slappa. Är det en härlig sommardag så kan jag ligga ute och läsa en bok men annars så fixar och donar jag med allt möjligt. Med tre barn har man alltid något att göra och jag tycker om när det händer saker.

I dag bor du och familjen i Umeå, varför just där?

– Jag, min man och vår äldsta dotter bodde i Stockholm innan. Men både jag och maken kände att det inte var en stad vi ville att vår dotter skulle växa upp i, med all trafik och sådär. Så vi tittade på Piteå men så bodde min syster och hennes familj i Umeå och vi började även titta runt där. Vi kom fram till att Umeå ligger ganska bra till, ur Polarbrödsperspektiv ligger staden mitt mellan bagerierna då vi har två bagerier i Västernorrland. Och i dag har vi både villa och stuga i Umeå.

Men Älvsbyn ligger fortfarande varmt om hjärtat?

– Absolut. Älvsbyn är finast!

Har du något smultronställe?

– Mina föräldrars stuga i Häbberstrand som ligger lite söder om Älvsbyn med Piteälven just framför och berg på andra sidan. Det är en helt magisk plats både sommar och vinter. Vi har firat jul där till och med.

Vad händer i företaget framöver?

– Vi har en exportstrategi för att öka försäljningen utomlands. Norge är vår framgångssaga, där går vårt bröd att köpa på alla kedjor i hela landet. Vi ser fortfarande en väldigt fin tillväxt där också. Det här skulle vi vilja upprepa i Finland och kanske även delar av Tyskland. Vi har totalt export till cirka 16 länder. Utöver exportstrategin jobbar vi mycket med hållbarhetsfrågor. Det handlar bland annat om transporterna där vi går över till järnväg så mycket det bara går och satsar på fossilfria vägtransporter. Samtidigt håller vi på att byta ut plastpåsarna till bioplast, vi har egen vindkraft som driver bagerierna och så försöker vi ställa om vill mer hållbara råvaror.

Det allra senaste är er nya miljonsatsning i Älvsbyn, berätta!

– Vi har beslutat om en stor investering i bageriet för 155 miljoner kronor. Det handlar bland annat om att flytta järnvägsspåren här ute för att få plats att bygga ut produktionslokalen av kvalitets- och rationalitetsskäl. Det ska bli jättespännande.

Om du hade jobbat med något annat, vad som helst utom det du gör i dag – vad hade du jobbat med då?

– När jag var liten sa jag att jag skulle bli regissör eller dirigent. Så jag hade väl jobbat som något av det. Eller lärare. Eller producent. Ibland kan jag känna att jag inte fått utlopp för mina kreativa sidor fullt ut.

Ett av dina intressen är musik. Spelar du något instrument?

– Jo, jag spelar piano, lite gitarr och lite trummor. På tal om allround. Jag är inte så bra men tycker det är väldigt kul. Och så har jag varit körledare några gånger faktiskt. Det är otroligt kul.

Karin Bodin

Ålder: 42.

Bor: Umeå.

Familj: Man och tre barn; 15, 12 och 8 år.

Yrke: Vd Polarbrödsgruppen.

Intressen: Musik, mat och att röra på mig.

Äter helst: Vällagad mat.

Dricker helst: Bubbelvatten.

Kör: Tesla.

Ser på tv: Just nu är det Game of Thrones.

Läser: Romaner, inte deckare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om