Just nu: Lavergruvan får nytt nej

Återigen säger länsstyrelsen nej till en bearbetningskoncession i Laver.

NYTT NEJ. Lavergruvan får återigen ett nej om bearbetningskoncession av länsstyrelsen.

NYTT NEJ. Lavergruvan får återigen ett nej om bearbetningskoncession av länsstyrelsen.

Foto: magnus pehrsson

Älvsbyn2015-10-12 08:25

Länsstyrelsen har nu yttrat sig ännu en gång om Bolidens ansökan om bearbetningskoncession för en koppargruva i Laver. Yttrandet är ett svar på Bolidens kompletterande yttranden, den berörda samebyns utredningar och Sametingets yttrande i frågan.

Enligt Länsstyrelsen finns det en risk att riksintresset Piteälven kan få påtagliga skador vid en gruvdrift.

– Vi vidhåller vårt tidigare yttrande från den 12 mars i år att det finns risk för stor skada på Natura 2000-området Piteälven. Det innebär att det finns riksintressen som ställs mot varandra och som i det här fallet inte går att förena. Vi menar därför att Bergsstaten inte ska bevilja koncession för gruvbrytning, säger Johan Antti, Länsråd vid Länsstyrelsen Norrbotten, i ett pressmeddelande.

När det gäller konsekvenserna för rennäringen konstaterar Länsstyrelsen att det råder fortsatt oklarhet om hur renskötsel ska kunna bedrivas i området vid en eventuell gruvetablering.

LÄS MER: Gruvrapport: "Slutet för renskötseln"

LÄS MER: Boliden slår ifrån sig kritik

Nu ska Bergstaten ge sitt yttrande. Om de går emot länsstyrelsens linje och ger ett ja till Boliden så hamnar frågan på regeringens bord för ett avgörande. Skulle de ge ett nej kan Boliden överklaga beslutet till regeringen.

Fyra steg mot en gruva

FAKTA Fyra steg mot en gruva

Det är många inblandade parter i den fleråriga processen från undersökningstillstånd till gruva i drift.

1) UNDERSÖKNINGSSTILLSTÅND

Bergsstaten beslutar om bolaget får rätt att bedriva prospektering. Länsstyrelsen meddelar provbrytningstillstånd och har tillsynsansvar enligt miljöbalken. Prospektering som innebär intrång för markägare eller nyttjanderättshavare måste dessutom föregås av en arbetsplan som ska tas fram via samråd och delges berörda.

2) BEARBETNINGSKONCESSION

För att kunna utvinna mineral krävs en bearbetningskoncession. Prövningen sker enligt minerallagen och delar av miljöbalken. Remiss till markägare och länsstyrelsen. Länsstyrelsen yttrar sig. Bergsstaten beslutar. Om Bergsstaten går emot Länsstyrelsens bedömning ska regeringen avgöra frågan.

3) MILJÖTILLSTÅND

Nästa steg i processen är mark- och miljödomstolens dom. En omfattande prövning görs enligt miljöbalken. Remiss till bland andra Naturvårdsverket.

4) MARKANVISNING & BYGGLOV

I en markanvisningsförrättning enligt minerallagen och plan- och bygglagen avgörs den definitiva avgränsningen av den mark som avsätts för hela gruvverksamheten. Då bestäms också de ersättningar som ska betalas till berörda markägare och nyttjanderättshavare. Bergsstaten beslutar.

Källa: Regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om