Det är Dagens Industri som berättar om gruvbolagets nästa drag i gruvprojektet, som kan bli ett av de största i Sverige någonsin.
Boliden har ett längre tag smitt planer på att nyöppna den gamla fyndigheten i Älvsbyns kommun, där man på 1930- och 1940-talet bröt koppar.
Planerna stupade när högsta förvaltningsrätten nobbade ansökan, med hänvisning till att det även krävdes en prövning enligt Natura 2000. Men en lagändring har banat väg för de nya planerna. Ändringen innebär att Natura 2000-prövningen görs i samband med den övriga prövningen, och trädde i kraft i juli.
Samrådet genomfördes i vintras. Laver kan bli ett dagbrott med en årlig brytning på ungefär 36 miljoner ton kopparmalm och ett gruvområde på 22 kvadratkilometer, skriver Dagens Industri. Det kan jämföras med Aitikgruvan, som byggts ut för att kunna bryta 45 miljoner ton kopparmalm per år.
Planerna har stött på protester, bland annat med tanke på närheten till nationalälven Pite älv. Nu har Boliden justerat sin ansökan så att gruvområdet blir mindre och att påverkan på flera vattendrag undviks, samt att en stor damm inte behövs.
Tillståndsprocessen kommer sannolikt att vara lång. Tidigast i början av 2030 beräknas Laver kunna vara i drift.
– Skulle vi bli beviljade koncessionen följer ett större arbete med att i mer detalj planera verksamheten, liksom att söka nödvändiga tillstånd för den, vilket kommer att ta flera år, säger Klas Nilsson, kommunikationschef vid Boliden, till DI.