Fem handläggare i Älvsbyn har stängts av efter att en konsult granskat tre barnomhändertaganden och upptäckt allvarliga brister i handläggningen. Nu har socialutskottet beslutat att återförena barnen med föräldrarna, något som fått hård kritik av de avstängda handläggarna.
– Om konsulten har uppmärksammat fel och brister skulle man ha gjort en ny barnutredning, inte bara avbryta placeringen. Vi känner alla en oro för barnen, sade en handläggare.
Barnens pappa dömdes 2015 i både tingsrätt och hovrätt till villkorlig dom och samhällstjänst för misshandel av ett barn i en tidigare relation efter att han slagit och nypt barnet. Kvinnan som han har de tre omhändertagna barnen med dömdes för misshandel i tingsrätten men frikändes i hovrätten.
Hovrätten fastslog däremot att kvinnan ska dömas till dagsböter för ofredande efter att ha tvingat sitt styvbarn att slicka en tallrik med diskmedel då hon inte var nöjd med barnets diskning. Därefter satte hon barnet på en pall och hällde flera glas vatten på barnet för att sedan duscha barnet påklädd med kallt vatten i duschen.
"Beteendet har varit av så allvarlig karaktär att det ska betraktas som ofredande. Handlingen kan inte anses godtagbar som uppfostringsåtgärd", skrev hovrätten i domen.
Socialutskottet i Älvsbyns kommun lyfte den då fem år gamla domen i förvaltningsrätten 2020 som en av flera bidragande orsaker till att omhänderta de tre barnen som nu ska flytta hem med föräldrarna efter nästan tre år. Sara Risberg (S), vice ordförande i socialutskottet, tycker att det är en brist att domarna inte fanns med i konsultens granskning.
– Det är ytterligare en sak som gör att vi tycker att rapporten är bristfällig, säger Sara Risberg.
Socialutskottets ordförande, Peter Lundberg (KD), som haft möten med föräldrarna och initierat en granskning av de tre omhändertagandena kände inte till domen mot föräldrarna.
– Som jag förstår det är det en lögn. Det finns en anmälan och sedan har man avskrivit ärendet. Det finns ingen dom. Allt bygger på lögner, säger Peter Lundberg.
Domen existerar. Jag har läst den. Ser du något problem med att du inte kände till domen?
– Inte utifrån det som har presenterats för oss.
Ändrar domen din åsikt om beslutet?
– Nej. Man kan inte döma på en känsla. Vi måste döma på fakta.
Anna-Riikka Törrönen, som skrivit rapporten, har inte läst domen. Hon säger att det är oklart hur socialtjänsten i Älvsbyns kommun inhämtat uppgifterna då det inte framkommer av dokumentationen i ärendena.
– När vi utreder ärenden inom socialtjänsten skall vi utreda de faktiska omständigheterna i ärendet utifrån den oro som inkommit och de som oron gäller. Domen som man hänvisar till har inget att göra med detta specifika ärende då domen gäller ett annat barn och från längre tillbaka i tiden.
Hade du dragit någon annan slutsats i rapporten om du hade läst domen?
– Nej, det tror jag inte.
Barnen omhändertogs av socialtjänsten enligt LVU under hösten 2020. Förvaltningsrätten slog fast att socialnämndens utredning och det som kommit fram vid den muntliga förhandlingen ger stöd för att barnen har utsatts för fysisk och psykisk misshandel i hemmet.
Enligt Anna-Riikka Törrönens granskning är däremot socialtjänstens utredning så bristfällig att det inte går att avgöra om barnen blivit utsatta för våld i hemmet. Hennes förslag var att återförena barnen med föräldrarna – något socialutskottet senare beslutade. Två ledamöter reserverade sig mot beslutet.