För vältränad för polisen

I september 2013 blev Anton Olsson, 21 år, felaktigt misstänkt för dopingbrott för att han var ”för vältränad”. Nu får polismyndigheten kritik från JO.

Anton Olsson är besviken på rättsmaktens hanterande.

Anton Olsson är besviken på rättsmaktens hanterande.

Foto: Privat

Älvsbyn2014-06-04 11:22

Anton blev upplockad av polisen när han var ute och handlade mat och kände sig kränkt av polisens behandling och anmälde dem till JO.

– Jag är besviken på rättsmaktens hanterande. För en kroppsbyggare är detta ett känsligt ämne, säger Anton Olsson.

JO anser att beslutet att plocka in Anton för kroppsbesiktning var korrekt men att dokumentationen av omständigheterna som lades till grund för brottsmisstanken inte var tillräcklig. JO ger också kritik för att polisen använt en standardmotivering som säger att det ”inte går att bevisa att den misstänkte gjort sig skyldig till brott”. Eftersom att provtagningen inte gett utslag på några preparat borde motiveringen återspegla slutsatsen att misstankarna visat sig vara ogrundade.

När provsvaren visade negativt ska enligt anmälan den som delgett Anton ha sagt att ”det får vi hoppas att de gör i fortsättningen också”.

– Deras motivering kändes inte rätt. Det känns nästan som att de ”vet” att man begått ett brott men att de bara haft för lite bevismaterial, säger Anton Olsson.

Bara några veckor innan de första artiklarna om Antons fall skrevs blev han testad av dopingkommissionen.

– Deras uppförande och tillvägagångssätt var betydligt bättre och mer professionellt än polisens, säger Anton.

Vidare kritiserar JO att begäran om analys av urinprovet även innefattade förekomsten av narkotika trots att mannen inte misstänktes för att ha brukat narkotika. Det är inte förenligt med den så kallade ändamålsprincipen.

– Det är oprofessionellt av dem att gå bakom ryggen med information som jag har rätt till, till exempel att de testat mig för fler olagliga preparat än anabola steroider, säger Anton Olsson.

Aron Backman är chef för brottsutredningar i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog. Han har inte tagit del av JOs beslut än och kan därför bara uttala sig allmänt när det gäller såna här fall.

– Polismannen gör en bedömning när man lärt sig se tecken på såna här saker och den som fattat beslut om kroppsbesiktning har väl utgått från det. Men jag måste läsa anmälan och beslutet först för att uttala mig konkret om det här fallet, säger Aron Backman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om