Uppmaningen efter dödsolyckan: "Eget ansvar att följa reglerna"

Sommar, sol och bad gör att drunkningsolyckorna ökar. I juli har flera tillbud inträffat i norra Sverige, varav tre med dödlig utgång.
"Ska man bada kan man göra det vid strandkanten", säger Mikael Olausson på Livräddningssällskapet.

Mikael Olausson, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet ger råd hur man ska göra om man hamnar i strömmande vatten.

Mikael Olausson, generalsekreterare i Svenska Livräddningssällskapet ger råd hur man ska göra om man hamnar i strömmande vatten.

Foto: Svenska Livräddningssällskapet

Älvsbyn2024-07-24 15:00

Nyheten i korthet

  • Drunkningsolyckor har ökat i norra Sverige under juli, med tre dödsfall rapporterade. Starka strömmar vid badplatser som Selholmen i Älvsbyn har bidragit till faran.
  • Mikael Olausson från Livräddningssällskapet betonar vikten av att följa säkerhetsregler och uppmanar till försiktighet, särskilt vid strömmande vatten.
  • Trots farorna påpekar Olausson att det yttersta ansvaret ligger hos den individuella badaren. Han betonar att vid en olycka ska man omedelbart larma 112 och söka efter livräddningsutrustning.

En pojke och hans styvpappa drunknade vid Selholmen i Älvsbyn söndags, och även i Skellefteå och Lycksele har drunkningsolyckor fått dödlig utgång de senaste dagarna.

Det är otroligt starka strömmar vid Selholmen, enligt risk- och säkerhetssamordnaren Margareta Lundberg på Älvsbyns kommun, som intervjuats av Piteå-Tidningen.

– Vi har tidigare haft flera incidenter med ortsbor som varit där för att bada och varit jättenära att drunkna. Det som har hänt nu är helt förskräckligt, säger hon till PT.

Att bada vid Selholmen kan alltså vara förenat med livsfara och kommunen har satt upp skyltar som varnar för starka undervattensströmmar, fastän det formellt inte är klassat som en kommunal badplats. Även livbojar har satts ut, på Margareta Lundbergs initiativ, och det har att göra med att det är ett populärt tillhåll för badsugna.

undefined
Det är otroligt starka strömmar vid Selholmen, enligt Margareta Lundberg som är risk- och säkerhetssamordnare vid Älvsbyns kommun.

Mikael Olausson, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet, säger till NSD att man inte bör simma rakt ut vid strömmande vatten.

– Ska man bada kan man göra det vid strandkanten, där man bottnar, säger han.

Om olyckan är framme och man råkar hamna i strömmande vatten, vad ska man då göra?

– Då ska man lägga sig på rygg och flyta med. Sedan ska man paddla med händer och armar och styra mot land, säger Mikael Olausson.

Statistiken visar inte att drunkningarna har ökat just i år. Under årets första sex månader har 33 personer drunknat i Sverige – vid samma tid i fjol var det 35 personer.

Mikael Olausson säger att den som äger en badanläggning – ofta är det kommunen – har ansvaret att se till så att platsen är trygg och säker. Man det yttersta ansvaret faller på den enskilde badaren.

– Det är ditt ansvar som enskild person att följa reglerna, säger Mikael Olausson.

Vad ska man göra om man blir vittne till en eventuell drunkningsolycka?

– Då ska du ropa på hjälp och sedan larma 112 på en gång, se dig om efter livräddningsutrustning och kasta ut livboj, säger Mikael Olausson.

NSD har även rapporterat om att två ungdomar i Pajala i måndags hamnade i nöd när de försökte simma över Torneälven. Där fick dramat lycklig utgång tack vare ett rådigt ingripande av två personer som paddlade på älven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!