Polisanmälan efter att elev fastnade i fräsen på praktik

Arbetsmiljöverket går vidare med en polisanmälan mot Älvsbyhus och Älvsbyns kommun efter att en elev blivit av med åtminstone ett finger i en fräsmaskin.

Arbetsmiljöverket bedömer att varken praktikgivare och skolhuvudman (Älvsbyhus och Älvsbyns kommun) inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen. De har nu lämnat in en polisanmälan.

Arbetsmiljöverket bedömer att varken praktikgivare och skolhuvudman (Älvsbyhus och Älvsbyns kommun) inte har fullgjort sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagstiftningen. De har nu lämnat in en polisanmälan.

Foto: Håkan Öberg

Älvsbyn2024-11-08 11:00

Det var i slutet av januari i år som en elev på praktik arbetade vid en fräsmaskin på Älvsbyhus när ett verktyg i fräsmaskinen inte gått att fälla upp och vid närmare undersökning kom eleven i kontakt med maskinens rörliga delar. Det blev en allvarlig skada och åtminstone ett finger amputerades under första leden enligt anmälan.

Utredningen har pågått under första halvåret och har nu avslutats. Men nu väljer Arbetsmiljöverket att polisanmäla de skyddsansvariga, Älvsbyhus och kommunen, för misstänkt arbetsmiljöbrott. Arbetsmiljöverket bedömer att de inte fullgjort sina skyldigheter enligt lagstiftningen. Varken kommunen eller Älvsbyhus var förberedda på någon anmälan.

– Vi fick i mitten av juli information från Arbetsmiljöverket att ärendet var avslutat och att de bedömer att vi uppfyller de krav som ställts på oss. Det är först nu från dig som vi får reda på att det gjorts en anmälan, säger Jonas Wallin, skolchef i Älvsbyns kommun.

De har tillsammans med Älvsbyhus upprättat en rutin för att minimera risken att något liknande händer igen.

– Vi har inte sett det där över huvud taget. Vi har inte fått anmälan skickad till oss så det är svårt att säga så mycket om det egentligen. Det följer nog rådande praxis skulle jag tro att man gör en anmälan och låter polisen utreda det, säger Stefan Johansson, Älvsbyhus.

Arbetsmiljöverket skriver i sin anmälan att de inte utrett skuldfrågan närmare utan överlämnar ärendet för prövning huruvida någon har gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom att uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som krävs för att förebygga olyckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!