Utredningen har gått igenom både brandskyddet och personalens agerande. Polarbrödskoncernens vd Karin Bodin är nöjd med vad utredningen visar.
– Våra anställda var till och med två minuter snabbare än automatlarmet. De såg åt vilket håll det barkade. Det tycker jag är imponerande, säger Karin Bodin.
Hon får medhåll av Polarbröds fastighetschef som säger att allt har följt det systematiska brandskyddsarbetet.
– De ska ha beröm för sin rådighet att agera vid branden. Vid en brand är det lätt att bli paralyserad. Men personalen vågade ta tag i brandsläckningsutrustning och verkligen försöka begränsa skadan. Tyvärr gick det inte den här gången, vilket så klart är olyckligt. Men de hade till och med sinnesnärvaro att plocka ut gasflaskor ur lokalen, så all heder till dem som var på plats, säger Jonas Holmgren.
En av frågorna som många ställer är varför det inte fanns något sprinklersystem i fabriken. Något som också varit upp för diskussion flera gånger, senast för två år sedan när fabriken byggdes ut. Vid samtliga ombyggnationer görs en brandutredning där alla brandtekniska åtgärder dokumenteras. Där är sprinklers en av flera möjliga åtgärder man kan sätta in. Men då har brandingenjörerna värderat att de inte behövs. Det värderas utifrån många andra saker som exempelvis hur långa utrymningsvägarna är.
– Sprinklers löser inte heller alla problem. Brandskyddet generellt är för att skydda personer i första hand och egendom i andra hand. Det handlar inte om att nödvändigtvis släcka branden utan är mer till för att skapa tid för människor att hinna ut, säger Jonas Holmgren.
Polarbröd hade inför utredningen backat från teorin att det var en brinnande degklump som startade branden. Utredningen kan fortfarande inte ge ett konkret svar på hur branden startade. Den slår fast att det är troligt att degklumpsteorin stämmer, men det går inte att bevisa.
– Utredningen har inte kunnat påvisa att det var det som hände. Man har sett brinnande degklumpar på upptransporten, vi har konstaterat brandskador där, då är det 20–25 meter kvar till svalbanan. Men ingen har sett dem åka in där. Det är vad vi vet. Därför säger vi att de troligtvis är det, men vi vet ändå inte helt säkert, säger Jonas Holmgren.
Ett flertal andra utredningar pågår parallellt. MSB, räddningstjänsten och försäkringsbolaget kommer att komma med egna utredningar framöver.