Ambulanspersonal kritisk till kommunens varningsskylt

Ambulanspersonal som ryckte ut på larmet i söndags varnade för drunkningsrisken vid Selholmen redan förra sommaren. En mindre skylt sattes upp, men personalen menar att kommunen borde ha gjort mer. "Olyckan hade kanske kunnat undvikas", säger ambulanspersonalen.

Varningsskylten vid Selholmen sattes upp provisoriskt förra sommaren efter uppmaning från ambulanspersonal. Personen som kontaktade kommunen då är besviken över att de inte satte upp en större och tydligare skylt. "Olyckan hade kanske kunnat förhindras", säger ambulanspersonalen.

Varningsskylten vid Selholmen sattes upp provisoriskt förra sommaren efter uppmaning från ambulanspersonal. Personen som kontaktade kommunen då är besviken över att de inte satte upp en större och tydligare skylt. "Olyckan hade kanske kunnat förhindras", säger ambulanspersonalen.

Foto: My Widmark

Älvsbyn2024-07-24 16:45

Att bada i Piteälven vid Selholmen, där en tolvårig pojke och hans styvpappa drunknade i söndags, beskrivs som livsfarligt av räddningstjänsten som ryckt ut på flera drunkningstillbud under åren. 

Kommunen är inte formellt ansvariga för den populära badplatsen, men förra sommaren lyfte personal på ambulansen i Älvsbyn frågan med kommunen om att sätta upp varningsskyltar där.

– Jag jobbar på ambulansen i Älvsbyn och vi hade reagerat över att det inte fanns några varningsskyltar om att det är otroligt strömt där. Vi som bor i Älvsbyn vet om det men turister och våra nyanlända som ofta besöker badplatsen har ingen kännedom om undervattensströmmarna, säger ambulanspersonalen.

Ambulanspersonalen blev kopplad av växeln till en företrädare för kommunledningen.

– Jag förklarade att vi var livrädda för att någon skulle drunkna och efterfrågade en eller flera större varningsskyltar som gärna är på flera olika språk. Jag fick till svar att det är en kostnad för kommunen och om de skulle göra det skulle jag inte förvänta mig att det skulle hinna ske den här sommaren. Jag sa att ett liv kostar betydligt mer än en skylt, säger ambulanspersonalen.

Ambulanspersonalen föreslog också att en provisorisk skylt kan sättas upp innan en riktig är beställd.

– Jag fick senare veta att de satt upp en provisorisk skylt, men jag uppfattade också att de skulle beställa en ordentlig skylt. När jag ryckte ut på drunkningslarmet i söndags såg jag att de aldrig hade beställt någon stor skylt. 

undefined
När ambulansen ryckte ut på drunkningslarmet vid Selholmen upptäcktes att Älvsbyns kommun aldrig satt upp en stor och tydlig skylt om de farliga undervattensströmmarna.

Enligt ambulanspersonalen är skylten som är vid Selholmen i dag felplacerad och alldeles för liten. 

– Skylten ska vara större och sitta där folk går ned till stranden och man måste kanske ha fler än en skylt.

Att skyltningen var bristfällig bekräftade Älvsbyns kommun delvis själv när de dagen efter olyckan meddelade att varningsskyltarna kommer att uppdateras och göras större för att öka synligheten.

– Det är bra att de beställt en skylt, men det skulle skett mycket tidigare. Det är så fruktansvärt frustrerande att åka ut på larmet och veta att man varnade över det här redan förra sommaren. Nu har två människor mist livet. En kvinna står utan sitt barn och sin man. Det är tragiskt att någon ska behöva dö innan det händer något. Olyckan hade kanske kunnat förhindras om det funnits en ordentligare skylt. 

undefined
Det finns en skylt som varnar för faran med undervattensströmmar, men den är placerad flera meter vid sidan om nedfarten till badplatsen.

PT har sökt kommunchefen Anna Lindberg, men hon har semester och vi hänvisas till kanslichef Nataliya Renlund som är tillförordnad kommunchef. Hon säger att hon inte har någon kännedom om samtalet från ambulanspersonalen och kan inte svara på varför det inte beställdes någon skylt förra sommaren.

– Jag har ingen insyn i hur det var ifjol. Jag har kollat med de som är i tjänst nu och de kunde inte svara på det, säger Nataliya Renlund.

Dagen efter drunkningsolyckan hade Älvsbyns kommun ett krisledningsmöte där man bestämde att varningsskyltarna kommer att uppdateras och göras större för att öka synligheten. På Visit Älvsbyn, som är ett samarbete mellan Älvsbyns kommun och näringslivet, har Selholmen beskrivits som en populär sandstrand. Efter olyckan har representanter från företagarna uppdaterat informationen med en varning för starka undervattenströmmar och en avrådan från att simma ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!