Unga tar kamp för en cykelväg

Elliot Gransjö, 10, kom hem efter skolan och frågade sin mamma varför det inte fanns någon cykelväg i Alvik. Nu är inte bara Elliot utan hela skolan engagerad i kampen för en gång- och cykelväg.- Jag vill ju att min lillasyster Jennifer också ska kunna cykla till skolan, säger Elliot.

Tioåringarna Elliot Gransjö och Frida Sundström kämpar för en cykelväg till Alvik så att de slipper färdas bland bilar när de åker till skolan. FOTO: Pär Bäckström

Tioåringarna Elliot Gransjö och Frida Sundström kämpar för en cykelväg till Alvik så att de slipper färdas bland bilar när de åker till skolan. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

ALVIK2009-06-09 21:24
- Jag tyckte att det var en utmärkt idé att Elliot skulle ta tag i det här, säger hans mamma, Jessica Gransjö.
Läraren Magnus Thurfjell tände på idén att göra kampen för en gång och cykelväg till ett ämnesövergripande projekt och nu är alla de 120 barnen på skolan i Alvik (från förskoleklass till och med årskurs 6) engagerade. De mindre barnen har gjort teckningar som visar den farliga skolvägen och de äldre har skrivit.
Namnunderskrifter
Elliot har knackat dörr och samlat namnunderskrifter.
- Jag har fått ihop flera linjerade blad med 25 namn på varje, berättar han stolt.
Familjen Gransjö bor 500 meter från skolan. Det är värre för Elliots klasskamrat Frida Sundström som bor i Långnäs och har 2,5 kilometer till skolan.
- Det är ganska otäckt att cykla. Men det var värre förut när jag var mindre, säger hon.
- Vägen är väldigt smal och den är ganska hårt trafikerad, bland annat med timmertransporter. En cykelväg åt båda hållen från skolan, till Långnäs och till Antnäs, skulle bli tre-fyra kilomter lång. Som det är nu känns det inte tryggt. Som förälder vill man ju att barnen ska vara i farten utomhus - men inte när de inte kan färdas trafiksäkert i byn, säger Jessica Gransjö.
Nu ska alla namnlistor och allt material som barnen har gjort överlämnas till vägdirektören i Vägverket region norr, Lena Dahlgren.
- Jag hoppas att det blir en cykelväg. Jag vill ju att min lillasyster Jenninfer, som är sex år, också ska kunna cykla till skolan, säger Elliot Gransjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om