Regeringen vill satsa en halv miljard på ökad läsförståelse i lågstadiet. Detta fram kom när vårpropositionen presenterade under onsdagen. I samband med det passade utbildningsminister Jan Björklund (FP) på att ge förstaklassarna i Alviksskolan utanför Luleå en lektion.
Och det var inte tal om katederundervisning vilket Jan Björklund förespråkat. Istället blev det högläsning i ring.
– Det är ingen tvekan vilken satsning som är störst. Tre fjärdedelar läggs på skolan. Det är en mycket stor satsning, säger Jan Björklund.
– Den enskilt största satsningen är lågstadielyftet. Det är ett stort statsbidrag till Sveriges lågstadieskolor för att öka mängden lärare.
Det handlar om åtta miljarder kronor under den kommande mandatperioden. I samband med det ska även utbildningsplatserna vid lärarutbildningarna öka. Vid Luleå tekniska universitet innebär det 262 nya platser på utbildningarna.
Problemet med att många utbildningsplatser redan nu står tomma är övergående menar Jan Björklund. I alla fall när det gäller lågstadiet.
– Vi ser att trenden vänder, säger han.
Samtidigt lägger han ett stort ansvar på kommunerna för att få upp statusen för yrket.
– Kommunerna måste höja lönerna, säger Jan Björklund.
Men lärarförbundet är kritiska till att regeringen inte satsar mer själva på att höja lönerna.
– Risken är uppenbar att satsningen blir ett slag i luften och leder till fler tomma stolar. En examenspresent som lockbete lär inte räcka långt. En civilingenjör tjänar in premien på 25 000 kronor på ett par månader. Studenter anger löneläget som det avgörande skälet till att rata lärarutbildningen. Det finns därför inget alternativ till en rejäl höjning av lärarlönerna. Mot bakgrund av att SCB om bara sex år spår en lärarbrist på 43 000 lärare kan det inte vänta längre, säger Eva-Lis Sirén, ordförande i förbundet.