LULEÅ Inför Luleå stads 400 års-jubileum uppmärksammar Norrbottens-Kuriren fyra företag. I Alvik besöker vi ett av Norrbottens äldsta bussbolag som fortfarande har farten uppe.
I dag är det fjärde generationen som leder Alviks trafik AB. Johan Åström är ensam ägare i familjeföretaget med över 100 anställda.
– Jag och pappa brukar skoja att egentligen är affärsidén densamma som när Albin startade företaget. Vi håller fortfarande på med gods- och persontransporter, men gör det i betydligt större omfattning.
Albin Åström var en nytänkare i sin tid. Han var den förste bonden i Norrbotten som köpte en traktor. 1910 betraktades det som något märkvärdigt.
– Det sägs att när tåget med traktorn rullade in på järnvägsstationen i Luleå var självaste landshövdingen på plats. Sånt händer aldrig nuförtiden när vi köper in nya lastbilar, berättar Anders Åström, 72, som utgör tredje generationen Åström.
Albin Åström studerade vid Sunderby folkhögskola och var en aktad man i byn. Han ritade konstruktionen till Hällfors vattensåg och gjorde ritningarna till ett kraftverk vid Selets bruk.
Han engagerade sig i producentföreningen och kom på den snillrika idén att kapa karossen på sin T-ford. Tillsammans med smeden Karl-Johan Eriksson lät han bygga ett nytt kapell på flaket. I kapellet ställde han två sittbänkar.
Tack vare Albin Åströms egentillverkade buss behövde inte bönderna längre leverera mjölken med häst och vagn till Luleås affärer. Dessutom öppnades en ny möjlighet för bybor att följa med på färden.
På 1950-talet hade Alviks trafiks verksamhet vuxit sig för stor för att rymmas i Norrbottensgården Rågholmen, som senare kom att flyttas till Hägnans friluftsmuseum. I dag rymmer den timrade 1700-talsgården Café Fägnan. Ovanför en av dörröppningarna hänger fortfarande en bild av Albin Åström och hans familj.
Numera ligger företagets huvudkontor mitt i by. Det kallas allmänt för "bygget". När det gula tegelhuset blev till var planen att det skulle vara såväl tilltaget att det skulle räcka i all framtid.
Anders Åström var sex år när familjen flyttade in i "bygget" som på den tiden utgjorde både kontor och bostad för släkten. Han fick i unga år kliva in i företaget för att bli busskonduktör och mjölkpojke som lastade mjölkhämtare.
Efterkrigstiden blev en expansiv tid. I spåren efter starten för NJA och flygplatsen följde en byggboom i Luleå, vilket i sin tur skapade efterfrågan på fler bussturer.
Anders Åström slutade sitt yrkesliv som verkställande direktör i företaget 2014.
I dag finns det bara en Åströmare kvar i rörelsen. Johan Åström körde under en tid långtradare, men valde att läsa ekonomi på universitetet.
Han bor ett stenkast från sitt kontor i "bygget". Utanför kontorsfönstret fick synbara exempel på företagarandan i Alvik. På andra sidan vägen ligger Liko och 100 meter längre bort Alviksgården.
– Jag har alltid upplevt att det finns en särskild anda i byn. Företagsamheten märks inte bara i byns tre stora företag, utan också för att det finns många små företag.
I dag kan Alviks Trafik beskrivas som en koncern med ett flertal transportföretag. Busstrafiken motsvarar en fjärdedel av verksamhet, resterande del består av godstransporter.
– Vi har en 100-årig historia och vill värna om den familjära känslan i företaget. Vi finns från Sundsvall i söder till Kiruna i norr. Det är klart att vi likt många företag påverkas av pandemin, men med tanke på de stora investeringarna som är på gång i Norrbotten verkar vi i rätt del av landet.