...möts av elchocker

Mitt i Norrbottens bästa vårfågelområde finns en brutal dödsfälla: en elledning. Den har tagit flera svanars liv de senaste dagarna.Norrbottens ornitologiska förening vill att ledningen grävs ner.

Den långhalsade dubbeltranan(?) har landat. Första dagarna i april kulminerade transamlingen vid Hornborgarsjön, i år med över 11 000 tranor på en gång. Nu finns ett hundratal av dem i Alvik.FOTO: magnus pehrsson

Den långhalsade dubbeltranan(?) har landat. Första dagarna i april kulminerade transamlingen vid Hornborgarsjön, i år med över 11 000 tranor på en gång. Nu finns ett hundratal av dem i Alvik.FOTO: magnus pehrsson

Foto: magnus pehrsson

ALVIK2010-04-30 06:00
Sångsvanarna, kanadagässen och tranorna har anlänt till Alvik. Sedan några veckor tillbaka håller de till på åkrarna mitt i byn, nära Aleån och Alviksgården.
Flyttfåglarnas närvaro lockar många nyfikna fågelskådare till platsen. Matsåke Bergström, från Norrbottens ornitologiska förening, var där fyra gånger förra veckan och klassar området som "bästa vårfågellokalen" i hela länet.
Åkrarna är ett smörgåsbord för fåglarna.
20 000 volt
Men det finns ett problem. Rakt över ena smörgåsbordet löper en elledning med 20 000 volts spänning i. Trådarna tar svanars liv.
De senaste dagarna har tre svanar dött när de flugit in i den.
- Under elledningen har bonden odlat korn förra säsongen och då blir det extra attraktivt för svanarna att vara just där. De hittar mycket mat. Elledningen blir en dödsfälla, säger Matsåke Bergström.
Inget nytt
Fenomenet är inte nytt. Redan för tio år sedan dog svanar på grund av samma elledning. Men ingenting har gjorts.
- En bekant var här i lördags och tittade. Då flög en svan in i den, det blev en kraftig ljusbåge men den svanen klarade sig, säger Matsåke Bergström.
Han tycker det är dags att ledningen grävs ner.
- Om det går att åtgärdas så bör man göra det, säger han.
Har det blivit mer och mer svanar för varje år?
- Ja, svanar, tranor och gäss har ökat de senaste 20 åren. Förut sökte de sig mer till våtmarker men de har nischat sig mot odlingsmark där det finns obegränsat med mat.
Om man vill titta på svanar här i Alvik, hur länge har man på sig?
- De kan nog alla gånger vara kvar här till en vecka in i maj, på grund av den snörika vintern. De stannar nog här och äter upp sig, säger han.
På andra ställen, där elledningar varit dödsfällor för svanar, har Luleå energi grävt ner kabeln i marken eller hängt upp färgstarka bollar.
Reflexer
I går var Luleå energi på plats i fågeleldoradot.
- Vi var på ett kabelfel och tänkte att vi skulle försöka fixa det här samtidigt. Det är så otroligt mycket fåglar här, säger Don Andersson på Luleå energi.
Han och praktikanten Jonathan Taavo placerade ut reflexer på elledningen, som snurrar i vinden.
Tror ni att det hjälper?
- Vi får hoppas att det hjälper för det är ju inte meningen att fåglar ska behöva flyga ihjäl sig. I värsta fall får man väl gräva ner ledningen, säger Don Andersson.
Matsåke Bergström är tveksam till att reflexerna.
- Risken är fortfarande stor att det smäller i någon fler fågel där. De flyger dessutom på nätterna när det är mörkt, då ser de inte ledningen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om