Här kommer en mästare i spåret

Det blåser kuling. Tallarna som omger skidspåret svajar betänkligt när Aina Holmgren, 88, ger sig ut. "Nu får man hålla i hatten, om man har någon", säger hon och stakar vant iväg.

LUNCH. Efter dagens skidtur väntar en lunch på broccoli. ”Den är egentligen bäst som den är, utan någon tillagning”, säger Aina.

LUNCH. Efter dagens skidtur väntar en lunch på broccoli. ”Den är egentligen bäst som den är, utan någon tillagning”, säger Aina.

Foto: Pär Bäckström

ALVIK2015-04-13 08:00

Hon bor i ett litet hus på Rödhällan i Alvik men möter oss nedanför iklädd moderna skidkläder och med skidpaketet under armen. Vi har gjort upp om att träffas för ett reportage – efter ett tips om att denna inte helt unga skidåkerska deltog i riksmästerskapen för seniorer i Borlänge i februari och vann sin klass. I och för sig var hon den enda som ställde upp i sin åldersklass i denna pensionärsförbundet SPF:s årliga tävling. En mästare i spåret är hon emellertid.

– Jag har deltagit i SPF:s tävling i tio-elva år. Det är tyvärr ingen annan i min ålder som tävlar. Jag önskar verkligen att det vore det, säger hon.

Själv har Aina Holmgren åkt skidor sedan hon var tio år gammal hemma i Lövånger i Västerbotten.

– Sedan har jag fortsatt med ett uppehåll för familjebildning.

I början på 1950-talet flyttade hon till Luleå för att ta hand om sina föräldrar som liksom hennes bror hade flyttat hit tidigare.

– Min bror tyckte att jag som det enda ogifta syskonet skulle komma för att "titta till" mamma och pappa.

Aina gick med i Bergnäsets AIK i Luleå och har tävlat både på längdskidor och som orienterare. Hon har tillhört Norrbottenseliten på skidor.

– Jag var så kallad elitmotionär och vann smärre saker som distriktsmästerskap. När det gäller orientering så var jag med i O-ringen så sent som förrförra året tillsammans med min dotter Helena. Det gick väl inte så fort men jag tog mig runt.

Hon berättar glatt att det var i orienteringsskogen hon träffade sin make Axel Holmgren.

– Han var mästerskytt, orienterare och skidåkare, säger hon stolt.

De två bosatte sig i Sorsele där maken kom ifrån och fick 27 år tillsammans.

– Axel jobbade på F 21 i Luleå och när de skulle dra ner på antalet anställda flyttade han till arbete i Västerbotten.

Själv har Aina även arbetat inom idrotten, bland annat som simlärare.

– Jag har också varit talpedagog och hemmafru. Förutom dottern har vi haft ett fosterbarn.

För fyra år sedan gick maken bort och Aina flyttade till Alvik. Hon fick ett litet hus uppbyggt åt sig på dotterns och hennes familjs gård.

Här har hon nära till skidspåret. Ovanför husen går elljusspåret och det blir en tur mest varje dag.

– Jag åker på förmiddagen. Medan jag ännu arbetade fick det bli på kvällarna.

Aina har varit en renlevnadsmänniska på alla sätt. Förutom att hon alltid har velat röra på sig så har hon varit vegetarian sedan 13 års ålder och undvikit allt som inte är nyttigt.

– Jag tålde inte fet mat och har levt på rotsaker och grönsaker. Mamma var trädgårdsodlare och sedan började jag odla själv. Vi var självförsörjande på rot- och grönsaker.

Hon har aldrig druckit kaffe, än mindre alkoholhaltiga drycker.

– Jag gör eget te på bland annat örtblad, blåbärsblad och maskrosblad. Mitt barnbarn Fredrik frågade "Mormor, har du aldrig tagit en sup?". Jag svarade "Jo, en tesked".

Aina berättar ivrigt om årets påskfirande i familjens stuga på ön Stora Renholmsgrundet i Luleås yttre skärgård.

– På påskdagen cyklade jag till Mörön där min dotter hämtade upp mig med skoter. På skärtorsdagen åkte vi skidor från Mörön till ön.

Hon är frisk som en nötkärna.

– Jag har varken små eller stora krämpor, och behöver inga mediciner alls. När jag går på hälsokontroll en gång om året säger de att jag är "ett under".

Efter den blåsiga skidturen i Antnäs BK:s spår följer vi Aina hem till huset i Alvik. Hon plockar fram broccoli som hon ska ha till lunchen. Den är en av hennes favoritgrönsaker.

– Den är väldigt hälsosam. Jag äter den som den är. Det är bara att skölja och äta. När dottern var liten gjorde jag en dryck på grönkål och banan i mixer och vi drack den varje dag. Banan är en bra kaliumkälla.

Hon visar en förpackning med grönsallad och påpekar att den kommer från Västerbotten. Aina köper helst närodlad mat.

Innan vi tackar för oss ringer Ainas mobiltelefon. Det är barnbarnet Rebecca som är på påskbesök från Borås där hon bor. Hon har åkt till en kompis och Aina ska gå ut med hennes hundar.

– Jag går ut med tikarna var för sig, säger Aina.

Hon älskar ju att röra på sig och går gärna två promenader istället för en – även om det inte behövs.

0920/263025

kerstin.anttila@nsd.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om