alvik-härnösand
Linus Backman

alvik-härnösand Linus Backman

ALVIK2013-04-21 15:49

Men teori och praktik var skilda ting när hemmalaget körde över Härnösand med 2-1 (1-0) inför en närmast överrumplad publik.

- Det är en kanonstart. Vi kunde inte tänka oss bättre, utbrister premiärmålskytten Linus Backman efter segern.

Alviks återtåg i den högre serien efter tre säsonger i "trean" har varit hett efterlängtat. Men när manfallet inför lördagens match ökade till tre - Viktor Edström sjuk, Jonas Berg borta efter en sträckning på träningen och Kalle Öhman på skolresa - ur den tänkta startelvan mot fjolårets topplag Härnösand såg prognosen mörk ut.

- Vi hade några sena avbräck men det kändes inte som att fokus var på det idag. Alla skull bara kliva in och göra ett jäkla jobb - och idag är det vad vi lever på, säger rutinerade lagkaptenen Robert Nyström.

Och visst var det så. Alvik närmast chockstartade, med viss hjälp av den hårda vinden, och behövde bara sex minuter för att sätta det viktiga första målet. Det var en av många välriktade frisparkar från Pierre Boman som nickskarvades av högerbacken Martin Oskarsson mot vänster stolpe - där Linus Backman stod helt rätt.

Med vinden mot sig i andra halvleken dämpades Alviks spel en aning. I 75:e minuten valde man att byta in Simon Larsson mot Oskar Lindström på mittfältet - och i 77:e kvitterade Härnösand sedan Alvik gjort matchens egentligen enda svaga försvarsinsats och helt tappat markeringen efter en lång passning mot förre IFK Luleå -forwarden Fredrik Nilsson.

Fem minuter senare var ordningen återställd - av Simon Larsson. En högerhörna av Pierre Boman gick först till nickförsök av Martin Oskarsson men studsade ut till Larsson som kunde sätta ett hårt närskott.

Efter pangpremiären gäller förstås att Alvik behåller fokus och inte väntar sig lika självklara resor framöver.

- För vår del var det här enorm skillnad mot träningsmatcherna. Det är nu det börjar och vi vet att det är krig i varenda match, säger Robert Nyström och tillägger med ett jätteflin:

- Men visst, det kan inte bli bättre än så här...

Målen: 1-0 (6) Linus Backman, 1-1 (77) Fredrik Nilsson, 2-1 (82) Simon Larsson.