Allvarligt hot mot förskola

”Jag kommer att skjuta på dagis”. ”Lombolo håll era barn hemma”. De meningarna skrev någon på det sociala mediet Jodel på onsdag morgon. På grund av hotet utrymdes fem förskolor.

19 juni 2019 09:31

Enligt vice skolchef Conny Persson har det kommit ett sms till flera vårdnadshavare där det framgår att det riktats ett hot om en skjutning på Lombolo förskola.

– Det är oklart om det har skickats till flera eller om det är en skärmdump som har spridits. Det är så pass mycket oro att vi nu tömmer förskolan och låter polisen sköta sitt arbete, säger Conny Persson.

Polisen och kommunens säkerhetsansvariga kontaktades och vårdnadshavare ringdes upp och uppmanades att komma och hämta sina barn.

–  Det är en stor förskola med flera avdelningar så det gör vi för säkerhets skull. En polispatrull möter upp för att skapa lugn bland personalen och därefter får polisen utreda saken. Det är allt vi vet just nu, sa Conny Persson på morgonen.

Hotet på det sociala mediet har uppdateringar där det står ”Jag kommer att skjuta på dagis”, ”Lombolo håll era barn hemma” och ”Ska förstöra er alla”. Formuleringen har gjort att förskolechefer även på andra förskolor har beslutat om att tömma avdelningarna.

Jan Lundmark, säkerhetschef på Kiruna kommun, säger att kommunen går efter de rutiner som finns.

– Eftersom vi inte vet vad som har hänt måste vi ta hotet på allvar. Som vanligt polisanmäler vi sådant här och polisen utreder saken. Vi har tagit ställning till att det är Lombolo förskola det rör sig om men däremot har förskolor i området stängt. Dels på grund av oroliga föräldrar och att personalen har varit osäkra på hur de ska hantera frågan. Vi har sagt att det är helt ok att stänga och förstår om man är orolig, säger Lundmark.

Fredrik Söderlind, förundersökningsledare vid polisen i Kiruna, sa så här om situationen:

– Vi fick in anmälan om olaga hot och har jobbat med den under dagen. Vi har samlat ihop lite material och uppgifter som vi går igenom nu så får vi se om det kan leda till någon misstänkt.

Det polisen tittar på är hotet som är skrivet på det sociala mediet Jodel.

Uppfattar ni att hotet är riktat mot en förskola eller flera?

– Det är inte specificerat mot en specifik förskola.

Har ni någon misstänkt?

– Inte just på sekunden, men det kan ändras snabbt.

Har ni hållit förhör?

– Vi har hållit förhör med vittnen som har tagit del av det här.

Hur allvarligt ser ni på det här?

– Vi ser väldigt allvarligt på att sprida hotelser på det här sättet, därför jobbar vi aktivt nu med de spår vi har.

Under ett möte med förskolecheferna på eftermiddagen beslutade Jan Lundmark, säkerhetschef, att öppna förskolorna igen på torsdag morgon.

– Vi har tagit beslutet att öppna förskolorna igen i morgon bitti. Det är med anledning av att den information vi har fått nu känner vi oss trygga med att öppna skolorna.

Vad är det för information?

– Den vill vi inte gå ut med ännu innan polisen är klar med sin utredning, men vi känner oss trygga med den information vi har fått för att kunna öppna förskolorna igen.

Till lunchtid under onsdagen hade Lombolo, Satelliten, Kotten, Kastanjen och Lilla Björns förskolor och några fritidsavdelningar på Lombolo stängt. På grund av en vattenskada är Jökelns förskola stängd sedan tidigare.

– Det blir många barn och många föräldrar som berörs av det här, så är det ju. Men samtidigt kände vi i morse när vi fick informationen att vi inte kunde göra något annat än att stänga i och med att vi inte hade något annat underlag än att det var ett hot, säger Jan Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Huhtaniska Maria Unga