I veckan twittrade Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet:
”Ganska udda beslut av Moderaternas valkommitté att helt kasta ut Anna Maria Corazza Bildt och inte ens låta henne bedriva personval och tävla med andra kandidater i valet till Europaparlamentet.
Smaka på den: Moderaterna är alltså rädda för... konkurrens.”
Tidigare M-ledaren Carl Bildt, gift med denna Anna Maria, retweetade S-redaktörens inlägg. Samtidigt kommenterr Bildt själv:
“Det är ju i alla fall högt pris på originalitet att man vill lyfta bort någon från en lista för att det finns en risk för att vederbörande blir vald. Det brukar vara tvärt om.”
Moderaternas lista för nästa års val fastställs slutgiltigt av partiets nomineringsstämma i slutet av november. Det är bäddat för en del interna konvulsioner inför detta slutgiltiga avgörande.
* * *
Noterbart är valkommitténs förslag till nya toppnamn på Moderaternas valsedel.
Tidigare partisekreteraren Tomas Tobé och förra gruppledaren Jessica Polfjärd (som bägge var med och snickrade ihop bakslaget för Moderaterna i valet 2018) anses av valkommittén vara de som är bäst lämpade att fungera som vallokomotiv i Europavalet 2019.
I och för sig förtjänar människor alltid en andra chans. För en utomstående betraktare framstår det dock som ett vågat val.
Efter årets val känns inte Tobé och Polfjärd som några vinnare.
* * *
Även hos Socialdemokraterna väntar nomineringsdiskussioner inför Europavalet.
För min del tycker jag att partiet ska ta chansen att genomföra en ordentlig förnyelse och föryngring.
Låt tidigare SSU-basen Jytte Guteland, 36, toppa listan! Hon har redan gjort rejäla avtryck i EU. 2017 utsågs hon till den mest inflytelserika Europaparlamentarikern på mijöområdet av den ansedda EU-sajten VoteWatch.
Röj även plats för framtidsnamn som tidigare S-ministern Aida Hadzialic, 31, och SSU-kandidaten Linus Glanzelius, 28, bland de främsta namnen på listan!
* * *
Socialdemokraterna i skogslänen bör dessutom ta sig en rejäl funderare på vem de vill se som Norrlands röst i Europa efter alltför tidigt bortgångne Jens Nilsson.
Det finns säkert ett antal kommunal- och landstingsråd som är sugna på uppdraget. Men S i skogslänen bör även titta utanför den vanliga nomineringsboxen.
Varför inte satsa på en person som Petra Söderqvist, 32, som kommer från Kramfors i Västernorrland och var nära medarbetare till Jens Nilsson?
Som tjänsteman i S-kansliet i Bryssel kan hon det europeiska beslutsmaskineriet utan och innan. Det finns goda skäl att ta tillvara denna redan etablerade kompetens i Bryssel.
* * *
Intressant att följa just nu är också de nya samarbetsmönster som växer fram i svensk politik.
Inför valet lovade M-ledaren Ulf Kristersson att hans parti inte skulle samarbeta med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.
Efter valet har Moderaterna emellertid öppnat för att bilda en regering som kräver aktivt stöd från SD.
På flera håll har partiet inlett inte bara valteknisk samverkan utan också bildat koalitioner med SD. I Sölvesborg har M medverkat till att Louise Erixon (Jimmie Åkessons partner) blir nytt kommunalråd.
Vi var många som inte trodde på Kristerssons utfästelser inför valet – och nu besannas farhågorna.
Återstår att se om Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) förmår att hålla rågången mot högernationalisterna eller om även de kommer att medverka till att ge SD makt.
* * *
Ett test blir statsbudgeten, som ska läggas på riksdagens bord senast 15 november.
I dagens oklara läge borde allianspartierna och övergångsregeringen göra upp om budgeten – inte låta den förvandlas till en bricka i ett maktspel där Sverigedemokraterna fäller det slutgiltiga avgörandet och framstår som de stora vinnarna.
I ett rörigt politiskt landskap är det emellertid svårt att förutsäga vad som kommer att ske.
* * *
För att citera Anders Fugelstads Svensktoppsklassiker:
Ingenting är längre som förut
Alla gamla sanningar är slut
Alla gamla sånger dom är vals
och stämmer inte alls