Älgar äter upp nationalparken

Den stora älgstammen på ön Haparanda-Sandskär orsakar så stora skador att viktiga naturvärden hotas i nationalparken. Nu överväger länsstyrelsen skyddsjakt.

Hotad nationalpark. Älgarna på Haparanda-Sandskär, som ingår i Haparanda skärgårds nationalpark, bryr sig inte om de föreskrifter som gäller i nationalparken, att man inte får skada bland annat vegetation. Nu överväger länsstyrelsen skyddsjakt.

Hotad nationalpark. Älgarna på Haparanda-Sandskär, som ingår i Haparanda skärgårds nationalpark, bryr sig inte om de föreskrifter som gäller i nationalparken, att man inte får skada bland annat vegetation. Nu överväger länsstyrelsen skyddsjakt.

Foto: Montage

Haparanda2018-01-30 18:23

– Det är ett knepigt ärende. Vi behöver göra något skyndsamt och frågan är vad som är möjligt att göra, säger Lena Bondestad, handläggare vid naturmiljöenheten.

Haparanda-Sandskär ingår i nationalparken Haparanda skärgård.

– Jakt är förbjudet i nationalparken men det finns möjligheter att genomföra en viss skyddsjakt. Sedan är frågan hur många älgar man kan skjuta.

Älgstammen på ön beräknas bestå av 30–40 älgar året runt.

– 30 älgar på 1000 hektar räknas som mycket älg. Här handlar det om halva det området ungefär så det är inte konstigt att det blir problem.

Stammen har ökat eftersom under åren.

– Det är något man inte förutsåg när nationalparken bildades. Tidigare hade man bland annat jakt på den intilliggande ön Seskar-Furö så det här tål att tänkas på hur det ska hanteras framöver också, säger Bondestad.

Man får inte skada mark och vegetation i nationalparker, men det bryr sig Skogens konung föga om. Skadorna syns tydligt. Med sitt betande på träd och annan vegetation påverkar älgarna naturvärden som utgjorde grund för

nationalparkens bildande och upprättande av Natura 2000-området, enligt länsstyrelsen.

– De har betat grenarna på tallarna så högt upp på stammarna som de når och lövträden är också utsatt för mycket hårt bete. Det finns sanddyner i området som kan påverkas negativt om trädvegetationen som binder sanden på sikt försvinner. Det finns även en gammal aspurskog där de gnager av barken på träden, säger Lena Bondestad.

Det är dock inget lyxliv som älgarna lever på ön.

– Varje vinter hittas älgar som svultit ihjäl i området, säger Bondestad.

Älgarna har dessutom blivit ganska orädda.

– De uppehåller sig ofta i det gamla fiskeläget på Haparanda-Sandskär, som numera är fritidsboende. För några år sedan hade vi ett ärende där man var tvungen att skjuta en älg som var aggressiv.

Haparanda kommun, Norrbottens ornitologiska förening och Naturvårdsverket är också inblandade i ärendet

Nationalparken bildades 1995.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om