Släpp kossorna loss det är vår!

Tänk dig själv att stå inne i en ladugård en hel vinter. Nog skulle du vara glad att få komma ut. På lördagen samlades hundratals på Blomfeltsgården i Ale för att se kornas glädjedans.

TJURRUSET. Alva Ripa, 4, visar upp hur glada korna blev när de släpptes ut.

TJURRUSET. Alva Ripa, 4, visar upp hur glada korna blev när de släpptes ut.

Foto: Petra Isaksson

ALE2014-05-24 17:06

De 300 bullarna tog snabbt slut. Mjölken likaså. Och det var trångt bland platserna runt hagen. Det årliga koutsläppet på Blomfeltsgården i Ale lockade hundratals åskådare som i spänd förväntan samlats runt hagen utanför ladugården.

Och jubel och applåder mötte de 45 av glädje dansande korna.

Mjölkbonden Nils-Olof Rehnman hoppas att de allt mer populära arrangemangen ska få upp ögonen för deras situation.

– Det är väldigt mycket folk, mer än jag trodde. Men jag anade att det skulle komma många eftersom vi annonserat, säger han.

– Det är väldigt bra för oss bönder att det finns ett sådan intresse.

För 13 år sedan, 2001, valde Nils-Olof Rehnman att ställa mjölkproduktionen på sin gård till att bli ekologisk. 2006 fick han börja leverera eko-mjölken.

– Jag har alltid gillat det ekologiska, att slippa ha konstgödsel och bekämpningsmedel. Det var som en utmaning, säger han.

Trots larmrapporterna om att Norrbottens mjölkbönder minskar i drastisk takt menar Nils-Olof Rehnman att fungerar bra.

– Det fungerar jättebra, säger han.

Och de 45 glädjedansande korna i bakgrunden är helt lagom många. Han vill inte växa som många andra tvingats till.

För åskådaren Monica Öström, 60, väcker koutsläppet minnen till liv.

– Vi hade kor när jag var ung och det är så roligt att det finns kvar. Och att det finns ekologiska jordbruk som det här, säger hon.

– De är en sån glädje att se djuren komma ut. Det är så många djur som far illa idag. Så när man får se glada djur så blir jag också glad.

För tvillingarna Albert Sjögren och Johan Sjögren, åtta år gamla, är det dock premiär i kohagen. Men spänt betraktar de korna som leker i hagen.

– Det var första gången för mig det här så det var väldigt kul. De hoppar upp på varandra. Sex gånger! Och en hängde på den andras huvud.

Fyraåriga Alva Ripa var dagen till är klädd i en kodräkt. Kanske var det därför de rusiga korna var extra intresserade när de kom nära.

– De sprang och såg roliga ut, säger hon

Den norrbottniska mjölken

I Norrbotten finns cirka 135 mjölkgårdar. Antalet har under lång tid halverats för varje tioårsperiod. En genomsnittlig mjölkbesättning består av cirka 45 kor men det finns även besättningar under uppbyggnad på upp till 300 kor.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om