Äldre flyttas: Bulldoft istället för vägglöss

Doften av nybakta bullar mötte boende vid transporten från Svedjebacka till gamla Lungkliniken under onsdagen. Rullstolar åkte med speciell transport för att kunna flytta över alla under dagen." Vi är nöjda över lokalerna och blir här tills Svedjebacka är färdigsanerat från löss, säger Marié-Helene Ståhl, äldreomsorgschef.

Bullbak. Maria Persson, avdelningschef för hälso och sjukvården i Boden, tar ut en plåt nygräddade bullar.

Bullbak. Maria Persson, avdelningschef för hälso och sjukvården i Boden, tar ut en plåt nygräddade bullar.

Foto: Lena leffler

BODEN2017-11-29 12:53

Utrymningen av äldreboendet till före detta Lungkliniken startade vid halvniotiden.Anhöriga behöver inte vara på Svedjebacka men var välkomna att ta emot på nya boendet. Utrymningen görs avdelningsvis med avdelning 1 som första avdelning, därefter avdelning 2 och så vidare till och med avdelning 6. Samtliga av de boende är inne i sina rum senast klockan fyra på onsdagseftermiddagen.

– Svedjebackas chef Jörgen har gjort iordning ett schema. De boende ska också duschas och få på sig rena kläder innan ankomsten. Vi räknar med att transporterna kommer att ta hela dagen, säger Ståhl.

45 boende från sex avdelningar kommer att fördelas i enkelrum eller salar med två eller tre boende på två våningsplan.

– Det handlar ju om en evakuering och vi har försökt göra det bästa av situationen vid rumsfördelningen, säger Ståhl.

Äldreomsorgschefen liksom andra verksamhetschefer och personal har jobbat sista dagarna och timmarna med att få det lite hemtrevligt i den gamla sjukvårdsfastigheten. Lokalerna ska fungera som tillfälligt boende under tre veckor. Rummen ser ut som de sjukhussalar som landstinget lämnade i samband med nedläggningen av garnisonssjukhuset.

Undersköterskan Ingrid Lindström sprang mellan rummen och såg till att det var bäddat i sjukhussängarna som lånats in av landstinget.Hon fyllde även på med rena handdukar.

– Det kommer att bli jättebra här tills vi kommer tillbaka igen till Svedjebacka, säger undersköterskan.

Rullatorer och annan hjälputrustning på salarna har landstinget lånat ut.

– Vi ska inte ha med oss något från Svedjebacka utan allt ska saneras under vår tre veckor långa vistelse här, säger Helene Ståhl.

I de flesta gardinlösa fönster lyser också ljusstakar.

– Vi har varit och köpt ett 50-tal ljusstakar som ställs ut i de olika rummen på ett varuhus i stán. Vi köpte nog upp hela deras lager, säger Maria Persson, avdelningschef för hälso- och sjukvården i Boden

För dagen även iklädd förkläde. Maria Persson plockar ut andra plåten med hembakta bullar när Norrbottens Media var där.

– Vi vill välkomna de boende och tror att bulldoften kan sprida lite hemkänsla när de boende kommer hit, säger Persson.

I köket har det också köpts in nya matsalmöbler i björk till de boende.

– Köket fungerar och vi har även rymliga korridorer. Så vi tror att gama lungkliniken under en kort period ändå kan bli så bra som möjligt.

I morgon, torsdag efter flytten är klar fortsättet arbetet att tömma Svedjebacka inför saneringen. Därefter påbörjas saneringen som består i värmebehandling av hela byggnaden. Saneringen beräknas ta tre veckor.Återflyttning till Svedjebacka sker efter jul- och nyårshelgen.

– Kommunen har en beredskapsgrupp som ska hjälpa till att tömma Svedjebacka. Även Bodens Energi kommer att säkra upp elen innan saneringen startar, säger Jörgen Widgren, chef på Svedjebacka.

Bakgrund Lössinvasionen

I oktober drabbades äldreboendet Svedjebacka av vägglöss. Det var boendets egen personal som upptäckte att det fanns löss i en lägenhet den 13 oktober och man anlitade då saneringsföretaget Nomor som sanerade direkt. Tre dagar senare drabbades en till lägenhet som sanerats. Lössen upptäcktes även i en matsal som behandlades under onsdagen. Som en extra åtgärd kallas speciella lösshundar och lössen upptäcktes på fler ställen i fastigheten. Därför ska hela fastigheten ska saneras. Även kylcontainrar har köpts in för att sanera kläder och andra föremål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om