Akutläkare missade fraktur

Skoterföraren föll av och skadade ryggen. På sjukhuset gjordes ingen röntgen förrän dagen därpå. Då visade det sig att patienten hade en fraktur i bröstryggen. Händelsen har Ivo-anmälts.

16 december 2017 05:00

Skoterföraren sökte sig till akuten i Kiruna efter att ha fallit av i ganska hög fart. Enligt anmälan ska den skadade ha slagit ryggen i skoterns ryggstöd och sedan i backen.

Väl på akuten undersöktes endast ländryggen av akutläkaren, som inte hittade några neurologiska bortfall. Därför misstänkte läkaren att det handlade om en mjukdelsskada.

Därefter skickades patienten hem med smärtlindrande – som dock inte hjälper fullt ut. Patienten tvingas genomlida natten med svåra smärtor.

Dagen därpå var det dags för den utlovade röntgen. Efter den konstateras att det handlade om en instabil fraktur på bröstryggskota.

Den skadade fixerades och transporterades vidare till ortopedklinik för operation. Efter en lyckad sådan visade det sig att patienten klarat sig utan neurologiska men.

Enligt anmälan till Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) utsattes patienten för en påtaglig risk för vårdskada i form av ryggmärgsskada. Dessutom att hen fått lida onödigt länge.

En slutsats som dragits är att skoterföraren borde ha röntgats akut på natten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Spetth