Aktuella böcker med hjärtat i Norrbotten

En LTU-student som bli indragen i ett morddrama, kampanda och frustration i Vitådalen och släkthistoria i Tornedalen. Det är handlingen i tre aktuella böcker.

8 augusti 2019 16:00

Bodensaren Lennart Oinas har skrivit i hela sitt liv, men det var först som pensionär han debuterade med nyutkomna ”Mord i Mariefred”. Deckaren utspelar sig i Mariefred, men har kopplingar till Luleå då den handlar om LTU-studenten Sebastian Ek som hoppar på ett sommarjobb som lärare på en ferieskola. Sebastian Ek har sina likheter med sin författare. Lennart Oinas studerade visserligen i Umeå, men har också jobbat på ferieskola och har under sitt yrkesliv var verksam som gymnasielärare i Piteå.

– Jag har tagit inspiration från mitt eget liv, men som författare tar man ju ut svängarna, berättar han.

En annan aktuell bok är ”En kraft som inte går att stoppa – tio röster om kampen för en skola och en bygd”, i vilken journalisten och författaren Han Olov Ohlson intervjuat tio personer från Vitådalen.

– Gemensamt för dem är att de slåss för Vitå och bygdens skola och Folkets hus. Hans Olov Ohlson har gått på djupet och de intervjuade personerna riktar stark kritik mot vad som sker i deras bygd, säger bokens redaktör Karl Petersen.

Får då de som mottar kritiken försvara sig?

– Nej, det är en bok för de boende i Vitådalen, och det är deras röster som ska höras.

Ytterligare en aktuell bok är ”Så mycket Skäppan rymmer...” som ges ut under pseudonymen Myria Malm.

– Det är så att läsaren här och där i texten ska kunna byta ut till sitt eget namn och därmed få sin egen släkthistoria berättad, säger förläggaren Inger Midmo.

Den delvis självbiografiska romanen handlar om Kiruna stad och om flerspråkighet i Tornedalen.

– Och de starka kvinnorna som bor där, säger Inger Midmo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Stiller