Aino om dödsolyckan: "De skrattade och sjöng"

Karaokeklubbens festresa fick ett tragiskt slut när fyra av vännerna omkom. Aino Suomela berättar att hennes make är en av de som klarade det höga fallet från bron. "Bussen vinglade till. Han slog i huvudet, sedan minns han inget mer", säger hon.

25 augusti 2018 18:48

Vi träffar Aino Suomela, 59, i parets hem i Näsbyn i Kalix. Det är tidig lördagseftermiddag och vi dricker kaffe. Hon berättar att hon inte haft ro att sova sedan telefonen ringde på fredagseftermiddagen. Samtalet kom från hennes makes telefon. Men det var en kvinna i luren.

– Vad är det här för främmande kvinna som ringer, tänkte jag men jag såg ju samtidigt att det var Aimos nummer. Det enda jag hörde var något om sjukhus och allvarlig bussolycka. Min första tanke var att alla har omkommit, säger Aino Suomela.

Aino berättar om chocken. Hennes dotter fick ta över luren innan de förstod att maken tillika pappan var en av resenärerna som mirakulöst överlevt. Han låg medvetslös på universitetssjukhuset i Kuopio.

– När det drabbar en själv är det som att någon stänger luckan. Jag förstod plötsligt varken svenska eller finska, säger hon.

Hennes make Aimo Suomela är ordförande i karaokeklubben och sedan över 20 år aktiv i det lokala Kalixpartiet, vars mandat han sitter på i fullmäktige. Han hade vid halv sju på lördagsmorgonen satt sig på bussen tillsammans med tjugo andra män och kvinnor. Kärnan av sångföreningen som på onsdagar och lördagar träffas för att sjunga karaoke så att tårarna sprutar. En gång i månaden har de dans, berättar hans fru.

– Det är sån äkta finsk, melankolisk, karaoke med mycket känslor. Man grinar så att handdukarna dryper av tårar. Själv gillar jag att rocka, säger Aino Suomela, som också är med i klubben men inte åkte med på resan.

Några hade vunnit karaoketävlingar och det skulle nu firas med mer karaoke och dansband på spahotellet Rauhalahti i hjärtat av Finland, en resa på nästan 50 mil. Stämningen var på topp.

– Alla hade sett fram emot det väldigt mycket. De hade jätteroligt redan på morgonen, gud vad de skrattade. De sjöng på bussen, skrev till varandra på Facebook, lade upp bilder och skojade, säger hon.

Resan fick vid klockan 13.50, svensk tid, ett abrupt slut när bussen i hög fart, men av oklar anledning, åkte av en vägbro och störtade sju till tio meter ner på ett järnvägsspår.

Enligt den finska polisen har olyckan hänt kort efter att bussen svängt av motorvägen. I stället för att svänga vänster in på en korsande väg har den i hög fart slagit i fem personbilar som haed stannat för rött. Bussen har sedan kört över två refuger innan den for igenom broräcket och hamnade på sidan, med fronten liggande på en bergvägg. En av bilförarna fick också föras till sjukhus.

– Vad tänker man? Ingen kan ju överleva det. Jag kan inte ens tro på läkarna när de säger att han har klarat sig, säger Aino Suomela.

Kvinnan som ringde från Aimos mobil var en läkare som hade hittat telefonen i hans ficka och han hade haft sin frus nummer inlagt i telefonboken som "ICE", in case of emergency. Hon berättar att andra inte haft sådan tur och under natten desperat sökt sina anhöriga, som av en eller annan orsak blivit av med telefonen i olyckan.

– Vad jag vet är det ingen på bussen som inte har barn, säger hon.

Sedan beskedet om olyckan har Aino Suomela inte för ett ögonblick lämnat sin telefon obevakad. Men när vi ses runt köksbordet är hon lite lugnad, efter ett nytt telefonsamtal med sin make. Hon berättar att han minns att bussen vinglade till innan det blev svart. Han tror att han slog huvudet i fönstret. Eventuellt skulle Aimo få komma hem redan under söndagen.

– Men jag vill inte att han åker buss. De hoppas att det ska gå att lösa på något annat sätt, säger hon.

Den finska polisen gick på lördagen ut med mer information om de avlidna. Fyra personer födda på 40- och 50-talet omkom, två kvinnor som var svenska medborgare, en finsk kvinna och en man med dubbelt medborgarskap. Alla anhöriga har underrättats om dödsfallen, enligt samma polisuttalande.

Aino Suomela säger att alla deras tankar nu går till vännernas familjer och anhöriga.

– Vi sörjer med alla anhöriga som har drabbats. Jag hoppas att alla får mycket stöd och inte bara av någon som frågar hur det är, utan professionell hjälp, säger hon.

Bussföraren, en man i 65-årsåldern från Ylitornio, blev skadad i olyckan. Han misstänks för grov vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, men den preliminära utredningen pågår och enligt polisen kan brottsrubriceringarna komma att ändras när den är klar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!