Äggplundrare härjade i länet

De två män som är misstänkta för grovt jaktbrott sedan de plundrat fågelbon i svenska fjällkedjan har även härjat i Svartbjörnsbyn i Boden.

21 augusti 2017 13:42

Där har de de plockat ägg från dvärgmåskolonier.

Lena Bondestad, biolog- och naturhandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten, har inte informerats av polisen om ärendet men känner till litegrann ändå.

– De har bland annat varit i de norra delarna av Boden. I hur stor omfattning de plockat ägg vet jag inte, säger hon.

Dvärgmåsen är en ganska ovanlig måsfågel som är fredad året om och har ett ganska starkt fäste här i norr, i södra Sverige finns den inte längre. Om arten påverkats av plundringen i Boden är svårt att säga i nuläget.

– Det beror på hur mycket ägg de tagit och om de stört fåglarna, säger Lena Bondestad.

Det är Sveriges radio, Ekot, som rapporterar om äggplundringshärvan. Två män har bland annat rest runt i svenska fjällkedjan och plundrat fågelbon på dess ägg.

– Det är kriminellt. Vi trodde det var en samlingsvariant som var borta från Sverige, men det är betydligt vanligare än vi trott, säger Lena Bondestad.

Just våra nordliga arter här uppe är väldigt intressanta för samlare utanför Sveriges gränser, enligt henne.

– De byter ägg med varandra, de kan orsaka väldigt stor skada om det blir utbrett.

Det handlar inte om att hitta osedvanligt vackra äggskal utan det är arten som drar. Boplundrarna vill ha en heltäckande samling av Sveriges alla fågelarter.

– Ju sällsyntare desto roliga att uppnå och få tag på.

När äggsamlarna kommer över äggen blåser de ur innehållet. Skalen förvaras sedan i glaslådor.

– Helst ska alla ägg samlas in, en del plockar in boet, de dokumenterar och tittar på dem. Vissa samlar in extra för att byta mot fågelarter som de inte har.

Finns det något penningvärde i det här?

– Det kan det göra. I en tidigare äggsamlingshärva har det funnits förgreningar till Skottland då det var någon som köpte in ägg där och betalade bra. Men oftast handlar det om personligt insamlande, som med frimärken. Det finns lite varianter, säger Lena Bondestad.

Hon beskriver samlandet som väldigt egoistiskt.

– De tänker bara på sitt samlande och struntar i vad det innebär för fågelarterna i sig, Ju sällsyntare desto roligare att samla in.

Det här är inte den första äggsamlingshärvan som avslöjas i Norrbotten, polisen har nystat upp flera. Lena Bondestad tror att det här är den tredje historien om hon inte minns fel.

– De rör sig ofta i nordkalottområdet för det är samma fåglar. Vi har en del vadare som bara häckar här uppe, rovfåglar och ugglor. Sen kan de även passa på att ta annat också när de liks hittar. De är ganska kunniga.

Bakgrund

Enligt Sveriges radio, Ekot, har har utredningen pågått i ungefär tre år och nu är två män på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och jakthäleri. Ytterligare en man delgavs misstanke, men avled under utredningstiden.

Männen ska ha rest runt och samlat ägg i mer än tio års tid längst den svenska fjällkedjan, främst i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.

Det ska handla om hundratals äggskal, bland annat från sällsynta arter som fjällabb, dubbelbeckasin och brushane.

Åtal kommer troligtvis att väckas i september. De misstänkta nekar till brott.

Källa: Sveriges radio

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ingela Rasimus