"Du kan bÄde fÄ och ge kunskap"

LuleÄbon Annika Högström har i början av sitt yrkesliv varit verksam som specialistsjuksköterska inom akutvÄrden. Under 80-talet startade hon och hennes man ett antal företag som de fortfarande Àr verksamma i.

"Att investera i andra företag Àr, som jag tycker, ett sÀtt att anvÀnda del av egna vinstmedel som kan gynna nÀringslivet i stort. Du kan bÄde fÄ och ge kunskap", sÀger Annika Högström.

"Att investera i andra företag Àr, som jag tycker, ett sÀtt att anvÀnda del av egna vinstmedel som kan gynna nÀringslivet i stort. Du kan bÄde fÄ och ge kunskap", sÀger Annika Högström.

Foto: Hans Andersson

AffÀrsÀngel2022-03-10 14:00

Moderbolaget heter LÀkarjouren i Norrland AB och startades 1989. KÀrnverksamheten bestÄr av bemanning inom hÀlso- och sjukvÄrd och Annika Högström har haft de flesta roller i företaget under de dryga 30 Ären och hennes nuvarande roll Àr styrelseordförande, berÀttar hon.

– Att investera i andra företag Ă€r, som jag tycker, ett sĂ€tt att anvĂ€nda del av egna vinstmedel som kan gynna nĂ€ringslivet i stort. Du kan bĂ„de fĂ„ och ge kunskap. Och om det gĂ„r bra kan det skapa ett livskraftigt företag. Men man mĂ„ste ocksĂ„ vara medveten om att det kan gĂ„ mindre bra och att resan kan bli krokig, sĂ€ger Annika Högström och berĂ€ttar att hon investerat bĂ„de enskilt och tillsammans med andra.

– Jag och vi har gjort det bĂ„de enskilt och genom utmĂ€rkta samarbetspartners som exempelvis Partnerinvest och Arctic ventures. Även tillvĂ€xtkassan Expandera AB, dĂ€r ett flertal företag och privatpersoner gĂ„tt samman, Ă€r ett bra exempel pĂ„ hur man kan arbeta.

Vilken typ av företag vĂ€nder sig till er? 

– Under Ă„ren har det varit företag inom flera olika branscher, men ofta finns nĂ„gon koppling till friskvĂ„rd och hĂ€lsa.

NÀr ska företag vÀnda sig till er?

– NĂ€r man har en vĂ€l bearbetad affĂ€rsidĂ©, gĂ€rna genom de olika företagsutvecklare som hjĂ€lper till med detta, som exempelvis Almi, sĂ€ger hon.

Vad har du för tips till företag som vill kontakta en affÀrsÀngel?

– Man ska ha gjort sin hemlĂ€xa och veta vad man vill ha hjĂ€lp med. Det kan ocksĂ„ vara bra om det finns nĂ„gon form av branschkunskap hos investeraren.

Vad har du för tips till den som vill bli affÀrsÀngel?

– Det Ă€r en fördel att förstĂ„ verksamheten och dĂ€rigenom kunna vara en bra rĂ„dgivare och coach. Viktigt ocksĂ„ att förstĂ„ att man gĂ„r in med riskkapital, det Ă€r inte alltid företaget kommer att utvecklas Ă€ven om det initialt ser bra ut. Ofta Ă€r det mer komplext Ă€n vad det ser ut frĂ„n början, sĂ€ger Annika Högström och fortsĂ€tter:

– Om du ska vara delaktig i en styrelse Ă€r det viktigt att avsĂ€tta tid och att man tar höjd för att det kommer att krĂ€vas ytterligare investeringar.

Vad finns det för fördel med att vara affÀrsÀngel?

– En fördel kan vara att du kommer in i ett tidigt skede och kan fĂ„ en bra avkastning om företaget utvecklas vĂ€l, sĂ€ger Annika Högström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!