"Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu"

Han har drivit och investerat i ett flertal företag med framgång. I dag driver han affärsängelsbolaget Actbizit och är delägare i åtta olika bolag. "Jag har länge tyckt om att driva företag och få företag att utvecklas", säger Staffan Ruuth.

"Jag kan rekommendera fler att ge sig in och hjälpa företag på det här sättet. Det är mycket värt för regionen. Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu, men man ska vara noga med vilket man går in i", säger affärsängeln Staffan Ruuth.

"Jag kan rekommendera fler att ge sig in och hjälpa företag på det här sättet. Det är mycket värt för regionen. Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu, men man ska vara noga med vilket man går in i", säger affärsängeln Staffan Ruuth.

Foto: Linda Sundström

Affärsängel2022-03-10 12:00

Efter att han studerat stats- och systemvetenskap på Umeå universitet flyttade han hem till Luleå när han och dåvarande frun tog över hans föräldrars skogsbruk i Rutvik. Hans företag har avlöst varandra och 2009 började han investera i andra företag.

– Det var där min resa började som affärsängel. Jag investerade bland annat i Netrounds som kvalitetssäkrar bredbandstrafik för telekombolag och stora företag, säger Staffan Ruuth och berättar att det gick bra och att det senare såldes till ett amerikanskt företag.

En samling affärsänglar gick så småningom samman och startade Startkapital 2011, med syfte att investera i andra bolag. Staffan Ruuth gick in som delägare 2012.

– Där lärde jag mig mycket om hur det går till med investeringar och hur man får företag att utvecklas. 2013 startade jag sedan upp Actbizit, ett eget affärsängelsbolag med investeringar, rådgivning och konsulttjänster, säger han.

I dag är han delägare i åtta bolag.

– Jag har länge tyckt om att driva företag och få företag att utvecklas. Jag ser också en stor betydelse för regionen att företag utvecklas och att de som kan återinvesterar i andra bolag i regionen. Norrbotten är en fantastisk grogrund för massor av företag i och med de stora investeringarna som kommer att göras här.

Vilken typ av företag vänder sig till dig?

– Framför allt företag inom it-branschen. Jag har en historia i branschen så jag kan tillföra mest till it-företag. Jag kan gå in i styrelsen och tillföra kunskap om hur man kan få företaget att växa med hjälp av erfarenhet och kontaktnät, säger han.

När ska man vända sig till er?

– När man kunnat göra en prototyp av sin produkt och behöver anställa folk så behövs mer kapital. Då är det lämpligt att gå vidare från exempelvis Almi till någon affärsängel eller andra finansiärer. Många gånger när företagen utvecklas vidare så kommer det in större företag som kan skjuta in mycket mer pengar. Då har affärsänglarna gjort sitt och lämnar över till större investerare.

Vad har du för tips till företag som vill kontakta en affärsängel?

– Det är viktigt att ha en bra idé och att man är övertygad och verkligen vill utveckla företaget och kunna övertyga någon att även om det går tungt, vilket det gör ibland i många företag, så kan man komma över sådana svackor. Man ska visa att man är envis och dedikerad och inte ger upp i första taget.

Vad har du för tips till den som vill bli affärsängel?

– Man kan lära sig lite mer om hur det går till med företagsinvesteringar och gå med i Expandera eller liknande, en sammanslutning av ett antal affärsänglar. Där är jag också med. Där får man också lära sig en hel del om hur det går till och hur man kan få företagen att växa. Man kan börja där. Sedan är det bra att ha lite kapital som man kan satsa, säger Staffan Ruuth och fortsätter:

– Jag kan rekommendera fler att ge sig in och hjälpa företag på det här sättet. Det är mycket värt för regionen. Det är ett idealiskt läge att investera i företag nu, men man ska vara noga med vilket man går in i.

Vad finns det för fördelar med att vara affärsängel?

– Du får vara med i andra företags utveckling och utmaningar, hjälpa till och glädjas när det går bra. Väljer du väl och gör ett bra jobb som företagsutvecklare kan det också bli en bra affär, säger Staffan Ruuth.

Staffan Ruuth tycker om att tillbringa tid med familjen, här med barnbarnet Melissa på midsommarafton.
Staffan Ruuth tycker om att tillbringa tid med familjen, här med barnbarnet Melissa på midsommarafton.
Staffan Ruuth

Efter att ha arbetat på datacentralen på LTU i några år startade han och några kollegor Arctic software 1986, med syftet att sälja programvaror som de utvecklade inom universitetsvärlden. 

Sedan dess har han haft flera företag, som exempelvis Avantra ab med inriktning på elektronisk handel mellan företag, som han startade tillsammans med en kompanon. Företaget, som gick med tre miljoner i vinst efter två år, köptes upp av ett norskt börsföretag 2006. Staffan Ruuth startade upp ActBizIT 2013.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!