Advokaten om Pajalagruvan: "Vi jobbar mot klockan"

Tiden rinner iväg för en nystart av Kaunisvaaragruvan – samtidigt som en mer omfattande miljösanering måste inledas inom kort.
– Vi jobbar mot klockan nu, säger konkursförvaltaren Hans Andersson i en stor intervju.

Foto: Simon Eliasson

Pajala2017-03-29 05:00

För en dryg månad sedan kunde Norrbottens media berätta att den konkursade gruvan i Kaunisvaara sannolikt tas i drift på nytt av Abecede, ägarkonstellationen som sedan tidigare har köpt anrikningsverket för 50 miljoner kronor och även förvärvat omlastningscentralen i Pitkäjärvi för två miljoner kronor av konkursförvaltaren Hans Andersson, Kaiding advokatbyrå.

– Som det ser ut nu så tror vi att vi kan räkna hem det, sa Abecedes projektledare Mats Leifland då, med tanke på den gynsamma malmprisutvecklingen och dollarkursen.

Samtalen med konkursförvaltaren har därefter fortsatt och advokat Hans Andersson bekräftar att de sker "i konstruktiv anda".

Däremot vill han inte närmare kommentera villkoren för förvärvet och köpesumman som diskuteras.

Förhandlingarna är komplexa, inte minst med hänsyn till obligationsägarnas innestående skulder motsvarande drygt 8 miljarder kronor.

– Sammantaget handlar det om ett par-tre stora fonder. Det finns en realistisk förväntan, även om obligationsinnehavarna inte räknar med att få full utdelning för sina utestående fordringar, säger Hans Andersson.

Abecede har redan tagit över stora tillgångar men Northlands konkursbo äger fortfarande bearbetningstillståndet, liksom själva fastigheten (gruvområdet) samt det så viktiga miljötillståndet.

Och samtidigt som förhandlingar förs har miljösaneringen av gruvområdet satts igång. Bland annat är pumpningen avbruten, vilket innebär att dagbrottet sakta vattenfylls igen.

Under april månad färdigställs också en utökad efterbehandlingsplan, som villkoras av länsstyrelsen. Där ingår mer genomgripande åtgärder, som att dammarna bryts för att återställa de normala vattennivåerna i området.

– Som tidsplanen ser ut nu har vi ett godkännande från länsstyrelsen i slutet av april. De faktiska åtgärderna kan inledas i samband med industrisemestern, i vart fall i september.

Om dammarna jämnas med marken riskeras hela gruvprojektet. Därför är tiden för en uppgörelse knapp.

– Vi jobbar mot klockan nu och har en gemensam ambition att nå iland innan dessa åtgärder sker. En senare uppstart skulle bli betydligt mer långdragen och kostsam, säger Hans Andersson.

Utöver uppdraget att företräda obligationsägarna ser advokaten också samhällsekonomiska vinster med en nystart av gruvan.

– Efterbehandlingen är redan nu en kostnad för skattebetalarna. Med en fortsatt drift skulle det tvärtom bli skatteintäkter och arbetstillfällen.

Gällande logistiken anser han att nya gruvägare måste utgå från samma lösning som tidigare, när Cliffton minings lastbilar fraktade järnmalmskoncentratet mellan Kaunisvaara och Pitkäjärvi.

– Gruvverksamhet är egentligen bara logistisk. Du måste ha en effektiv hantering av varan från punkt A till punkt B. Northland hade problem i uppstarten men sista perioden tror jag att de fick en bra snurr. Det gäller bara att det inte blir för många omlastningar av malmen.

Med malmpriser över 80 dollar per ton sedan hösten 2016 och en fördelaktig dollarkurs finns tecken på att det faktiskt går att få ekonomi i gruvan igen.

Hans Andersson tonar samtidigt ned förväntningarna och påminner om att exempelvis LKAB inte låter sig påverkas av prisutvecklingen.

– Tvärtom har de lagt dagbrottsgruvan i Merttainen i malpåse och skrivit ned värdena där. Den är lik Kaunisvaaragruvan i flera avseenden.

Han betonar att en förnyad gruvdrift är både kapitalkrävande och riskfyllt.

– Men visst, det finns förutsättningar att få lönsamhet. Och Abecede är en professionell köpare, både vad gäller de som jobbar aktivt i projektet och de som står för kapitalet. De har gjort sin hemläxa.

De kan inte hamna i samma sits som Northland resources?

– Drift- och kapitalkostnaderna är i och för sig desamma. Däremot har inte Abecede samma ryggsäck av lån som Northland hade, som ju var nödvändiga för att bygga anrikningsverket, markavtäcka gruvområdet med mera.

Han blir lätt filosofisk gällande prognosen för en nystart.

– Historiken visar att vi inte vet något om framtiden, säger konkursförvaltaren Hans Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om