Nytt förbud ska skydda fjällgåsen

Länsstyrelsen överväger att införa flygförbud och beträdandeförbud i ett område väster om Adolfström. Syftet: att skydda den utrotningshotade fjällgåsen.

FÖRSLAG. Länsstyrelsens förslag är ute på remiss. Området ligger cirka två mil väster om Adolfström i Arjeplogs kommun.

FÖRSLAG. Länsstyrelsens förslag är ute på remiss. Området ligger cirka två mil väster om Adolfström i Arjeplogs kommun.

Foto:

ADOLFSTRÖM2016-03-06 17:15

– Tanken med beträdandeförbud är att skydda fågellivet och sällsynta arter, bland annat fjällgåsen. Där finns Sveriges enda häckningsplats för fjällgåsen, säger Ulf Bergelin, naturvårdsdirektör vid länsstyrelsen.

Området ligger i väglöst land, cirka två mil väster om Adolfström, inom Svaipa samebys marker. Där finns renvaktarstugor och även enstaka privata stugor.

Förslaget är att det ska införas jakt- och fiskeförbud, samt förbud att tälta för vandrare som går efter Kungsleden. Den populära leden skär genom området på en sträcka av mellan en halvmil och en mil (se karta).

Länsstyrelsen överväger även att införa flygförbud. Stugägare i området får dock vistas där. De får ta sig till stugan "närmaste vägen", enligt länsstyrelsens förslag. Tiden när det ska införas beträdandeförbud är 6 maj till 31 augusti.

– Delar av området är Natura 2000-område. Vi vill skydda fåglarna under häckningstiden samt under tiden när de växer upp. Det är bara ett förslag som är ute på remiss men vi ser stort behov av de här åtgärderna, säger Ulf Bergelin.

Ingemar Israelsson, ordförande i Svaipa sameby, är avvaktande i sina kommentarer.

– Vi har inte pratat ihop oss i samebyn ännu. Rent generellt kan jag tycka att förutom vandrare efter Kungsleden så är det ganska lite folk som vistas i området. Det är väl fiskare kring sjöarna då och då. Ripjakten startar 25 augusti och då antar jag att man måste skjuta upp premiären där.

Ingemar Israelsson fortsätter:

– Jag vet dock en del om de förluster i gåsföryngringarna som de haft och att de har svårt att få till ett fjällgåsbestånd. Det är ju väldigt mycket örn i området som tar både renkalvar för oss och gåsungar. Det är väl en helig ko att föreslå att man minskar antalet örnar, men jag tror inte man kommer till rätta med det här om man inte vågar ta i den problematiken också.

Kjell Johansson, som driver Fjällflygarna, är starkt kritisk till länsstyrelsens förslag.

– Det är vansinne. Man lamslår hela området om förslaget går igenom. Det finns erkänt bra fiskevatten där och det riskerar att bli ett hårt slag mot näringsidkare och alla som tycker om att vistas i området, säger Kjell Johansson.

– Det är precis sådana synpunkter som vi vill ha in. Sedan får vi väga naturvårdsfrågan mot allmänintresset, säger Ulf Bergelin.

FAKTA

Den utrotningshotade fjällgåsen har i Sverige varit föremål för räddningsprojekt sedan slutet av 1970-talet. Bland annat Jägareförbundets och Nordens arks Projekt Fjällgås. Fjällgäss har planterats ut i omgångar i den svenska fjällvärlden. Gässen sägs återvända till den plats där de lär sig flyga. I fjol restaurerades ett område i Båtsjaur i Arjeplog, som är fåglarnas sista rastplats innan de når fjällen. I dag finns de största populationerna i Ryssland, men även där minskar fjällgåsen drastiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om