Vita Huset i Åby blir vandrarhem

Forna tiders bovar och konstaplar i Vita huset i Åby har bytts mot nutida vandrarhemsgäster. Ett av Åbys äldsta hus har fått liv igen.

Åby2009-06-12 06:00
Sedan 1 juni är det möjligt att övernatta på Åby Vandrarhem i det gamla kommun- och polishuset på Sportvägen 1.
"Vandrarhemmet erbjuder 1-5 bädds rum i ett anrikt hus från sekelskiftet. Norrköpings äldsta jugendhus. Huset är nyligen renoverat med fräscha rum och utrymmen", står det på kommunens hemsida, den enda marknadsföring som skett hittills.
Bakom vandrarhemmet står Roland Hercules och Susanne Öhrling, som också driver Sörsjöns Camping Vandrarhem och Konferens.
Kände till byggnaden
- Genom den sociala verksamhet vi också bedriver har vi varit i byggnaden flera gånger, när socialkontoret fanns här, säger Roland Hercules.
- Vi kände till att huset stod tomt nu och hörde oss för hos kommunalrådet Eva Andersson om vi kunde starta vandrarhem där, fortsätter han.
Kommunen var positiv, de två fick hyra, och strax efter nyår kunde ombyggnaden starta. En ny vägg har rests och några dörrar satts igen, annars var byggnaden från början väl anpassad för att skapa ett antal rum. Det mesta arbetet har bestått i att anpassa det till de krav brandmyndigheterna ställer.
Nu visar Roland Hercules och Susanne Öhrling runt i en fräsch byggnad med rymliga rum, tre med två bäddar (där det kan bo från en till tre personer) och sex fyrbäddsrum. I det största kan en familj på fem personer lätt få plats.
Två av rummen finns i de gamla cellerna och har galler för fönstret. Där kan man fantisera om tidigare, inte så frivilliga, gäster.
Duschar och toaletter finns i korridorerna. I ett kök kan gästerna fixa frukost och andra måltider. På nedre planet finns det stora samlingsrummet kvar i stort sett ograverat med de ståtliga fönster som ger byggnaden dess karaktär.
Djurparksbesökare
Trots att vandrarhemmet ännu inte marknadsförts och bara varit öppet i knappt två veckor har de första gästerna övernattat. I framtiden kan de två tänka sig både turister, till till exempel Djurparken, och byggnadsarbetare vid Bravikenbygget som gäster.
Bemanningen blir som brukligt på vandrarhem, ett par timmar förmiddag och eftermiddag. 200 kronor per bädd kostar det att bo.
- Det är personal vid Sörsjön som får ta hand om öppethållandet, säger Roland Hercules.
Till byggnaden hör också en stor trädgård som ingår i skötsleåtagandet. Sommartid kommer man kunna sitta ute och äta. En grillplats för gästerna ska också göras i ordning.
Vita huset
Kvillinge kommunhus invigdes 1906 och var då också polisstation.
På söndagarna var kommunalsalen kyrka fram till 1962 när Ättetorpskyrkan stod klar.
Vita huset var också plats för basarer, fester, föreläsningar med mera.
Under årens lopp har också skolan använt lokalerna. Susanne Öhrling hade till exempel sina musiklektioner här.
Under senare år har den tidigare kommundelsnämnden haft sina lokaler här, liksom socialkontoret.
När Åby fick närpolis på 1970-talet hade de sitt kontor här fram till att de försvann.
BK Hultic är en förening som länge huserade här.
Fram till att vandrarhemmet flyttade in stod Vita huset tomt en tid. Ryktena om framtida användning har varit många.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om