Vandring är trendigt. Det visar en undersökning av fjällsäkerhetsrådet där tre av fyra STF vandrarhem vittnar om ökat antal internationella gäster. När NSD beger sig till Abisko för att undersöka saken är det mycket riktigt liv och rörelse på lederna. Men det är inte bara utländska vandrare som är ute och sträcker på benen.
– Vi har alltid haft en stor besöksandel från andra länder, så jag upplever inte att det är något nytt med internationella gäster. Däremot har det ökat över huvudtaget, berättar Helena Runeberg, platschef på STF:s vandrarhem i Abisko.
Högsäsongen pågår normalt under juli och augusti. Men i år anlände vandrarna tidigare än så och Helena Runeberg anser att vandring blivit trendigt i fler åldersgrupper och målgrupper än förut.
– När vi öppnade upp ordentligt före midsommar sa det ”tjong” så var det fullbokat. Det blev cirka 20 procents ökning av gäster jämfört med samma tid i fjol, berättar hon.
Med ökade turistströmmar ökar också vikten av att tillhandahålla information för säkerheten i fjällterrängen. Särskilt med de snömängder som fortfarande finns kvar.
– Vi arbetar väldigt mycket med information. Vi har guider som informerar två gånger varje dag, gästböcker som vandrare själva får skriva i om hur det ser ut på lederna samt mycket kontakt med våra stugvärdar, säger Helena Runeberg.
En som inte insett hur mycket kyla och snö som väntade i Abisko är engelsmannen David Plowman.
– Jag är här för att fotografera fjärilar. Men jag visste inte att det skulle vara så kallt och så mycket snö. Problemet var att jag var tvungen att boka i oktober innan anläggningen blev fullbelagd, berättar han.
Kylan har ställt till det så pass att han är för tidigt på plats för att kunna få syn på den art som är orsaken till att han valt just Abisko.
– Det finns en art som heter Dvärgpärlemorfjäril som bara finns här. Men jag är för tidigt, med tanke på klimatet så visar den sig nog inte förrän om två, tre veckor, berättar han.
Men helt förgäves har det inte varit. Han håller fram kameran och visar flera färggranna varelser som vistas i närområdet.
– Sen har jag också fått se renar och lämmelungar, berättar David Plowman.