Naturvårdsverket har fått i uppdrag av regeringen att etablera lavinprognoser för den svenska fjällkedjan. Prognoserna publiceras klockan 17 varje dag och gäller för tre dagar framåt.
På fredag kommer de första. I Norrbotten är Abisko, Björkliden och Riksgränsen med från början.
Liftanläggningarna gör sedan länge bedömningar av lavinfaran inom det egna anläggningsområdet.
– Men allt fler lämnar anläggningarna och åker utanför. Syftet att kunna ge alla som vill ha information om lavinfaran i brant terräng, även utanför anläggningarna, säger Per-Olov Wikberg, projektledare för lavinprognosprogrammet på Naturvårdsverket.
Förutom att de täcker in ett större område, så är lavinprognoserna även mer detaljerade än liftanläggningarnas information. De beskriver vilka höjdlägen är mest utsatta, vilka sluttningar man ska vara försiktiga med och vad lavinfaran beror på.
– Om det är torr lös snö eller djupt begravda lager, och vilken typ av laviner det handlar om. Vi ger också en väderleksprognos och en del råd.
Lavinprognoser görs redan i de flesta bergsländer.
– Erfarenheten i alla andra länder med den här typen av system är att var fjärde olycka är möjlig att förebygga med bra lavininformation. Alla olyckor går inte att förebygga – många vill åka skidor brant när det är stor lavinfara, då är det ju ofta fin snö och härliga upplevelser, säger Per-Olov Wikberg.
Prognoserna tas fram av ett team.
Ett antal observatörer, som rör sig i terrängen i sitt arbete, gör observationer, bevakar lavinaktiviteten, gräver och dokumenterar snöprofiler.
Observatörerna rapporterar sedan till områdesansvariga, som i sin tur kopplar vidare till prognosskribenterna.
I Kirunafjällen jobbar tio personer med prognoserna på deltid. De har nu haft introduktionsutbildningar, för att säkerställa att alla gör på samma sätt när man gör snöprofiler och kollar laviner - så att informationen som kommer in blir rätt.
Mattias Hellgren är en av två områdesansvariga i Abisko:
– Oavsett om du åker skoter, går på topptur eller med turskidor så får du information om hur lavinfaran ser ut i terrängen du vistas i. Man får guidning till om man kan åka i brantare sluttningar eller istället hålla sig till dalgångarna.
Kebnekaisefjällen kan komma att tas med under våren och inför nästa år är bland annat Arjeplogsfjällen aktuella.
Prognoser kommer att hittas på www.lavinprognoser.se. Till nästa säsong är även en app planerad att lanseras.