Mångfald livsviktig i ekosystemet

Vad ska man göra för att bevara den biologiska mångfalden? Frågan har diskuterats under ett möte mellan EU:s naturvårdsdirektörer.

Professor Urban Emanuelsson tycker att det är viktigt att ta hjälp av traditionella kunskaper för att bevara den biologiska mångfalden.

Professor Urban Emanuelsson tycker att det är viktigt att ta hjälp av traditionella kunskaper för att bevara den biologiska mångfalden.

Foto: Alexander Linder

ABISKO2009-10-09 06:00
Biologisk mångfald kan förenklat beskrivas som ett mått på hur många olika levande organismer det finns. Målet med FN-konventionen CBD är att hejda förlusten av växter och djur till 2010.
Motståndskraft
Sverige är i sin roll som ordförandeland i EU mån om att det finns en långsiktig vision för det fortsatta arbetet med frågan.
Under ett informellt möte i Abisko har EU:s naturvårdsdirektörer under två dagar träffats för att diskutera och lägga grunden för fortsatta förhandlingar.
Åsa Norrman är Sveriges naturvårdsdirektör och hon förklarar varför biologisk mångfald är så viktig:
- Har man hundra blommor så är det alltid nån som kan anpassa sig till nya förhållanden. Det krävs en biologisk mångfald för att få ett motståndskraftigt ekosystem, säger hon.
Viktigt med mångfald
Det finns tre saker som man från svenskt håll försöker uppmärksamma.
En är att lyfta fram den ekonomiska betydelsen av biologisk mångfald.
- Ett exempel är vad som skulle hända om bin som pollinerar olika växter skulle försvinna. Vad skulle inte det kosta om vi människor var tvungna att sköta pollineringen för att det sen ska finnas äpplen? säger Leif Holmberg, politiskt sakkunnig vid miljödepartementet.
En annan aspekt är att det finns tydliga kopplingar mellan biologisk mångfald och klimatfrågan. Om till exempel regnskogar huggs ner frigörs stora mängder koldioxid.
Och för det tredje kan olika sektorer bidra i arbetet med att bevara den biologiska mångfalden.
- Genom att det till exempel bedrivs ett jordbruk som ger en mångfald av växter, säger Leif Holmberg.
En viktig del i sammanhanget är att ta vara på traditionella kunskaper.
- Många arter är beroende av hållbart nyttjande och människors medverkan. Det finns till exempel hos äldre renskötare en enorm kunskap om hur snön ser ut och hur man hittar vinterbete till renarna. Det är något det forskas kring, säger professor Urban Emanuelsson vid Centrum för biologisk mångfald.
Stor resurs
Han anser att biologisk mångfald kan blir en stor resurs, inte minst turistiskt sett.
Genom att bli bättre på att visa upp det positiva med biologisk mångfald kan mycket vara vunnet.
- Ska vi stoppa utrotandet av djur och växter går det inte bara att införa förbud, säger Urban Emanuelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om