– Problemet är att det finns en svaghet ganska precis i mitten av snötäcket, som bildades under varmperioden vid lucia. Det regnade i fjällområdet. Skaren som bildades då består av facetter, som är stora och fyrkantiga och binder dåligt i varandra, säger Mattias Hellgren, lavintekniker och skidpatrullör i Abisko.
"För mycket last"
Kombinationen med mängden nysnö som kom förra veckan gör att stora laviner, som den som gick i Riksgränsen i helgen, riskerar att utlösas.
– Det blir för mycket last. helt enkelt. Snömängden varierar en del men jag skulle tro att det kommit i medeltal en meter på läsluttningarna. Lavinerna som går blir stora och djupa. Det spricker brett. Jag har bara sett den som gick i Riksgränsen på bild, men nog ser man att det är en riktigt stor lavin.
I Abisko utanför skidområdet är lavinrisken satt till betydande, vilket är en trea på skalan (1-5).
– Jag har bara koll på området här uppe men jag misstänker att läget är ganska likadant i hela fjällkedjan i Norrbotten.
Försiktiga och vaksamma
Mattias Hellgren tycker att fjällturisterna ska vara försiktiga och vaksamma i vår.
– Den här svagheten i snötäcket försvinner inte.
För turskidåkare som följer leder ska det vara säkert, menar Hellgren, som rekommenderar de som vill göra toppturer att utrusta sig med transceiver (sändare), hjälm och lavinryggsäck (en slags airbag).
– Ett bra sätt att minska risken för laviner är att välja terräng där lutningen är mindre än 30 grader. Man ska inte heller åka i raviner, där konsekvensen vid en lavin kan bli extra svår.