Lättillgänglig fjällvandring i Abisko nationalpark

Äventyr och vandring till fjälls är mer populärt än någonsin. Ett par kängor och en ryggsäck är allt som behövs för att fjällvandra enligt David Kristinsson, sportchef på Abisko turiststation.

Under barmarkspersoden vallfärdar folk till Abisko, både från Sverige och andra länder för att fjällvandra.

Under barmarkspersoden vallfärdar folk till Abisko, både från Sverige och andra länder för att fjällvandra.

Foto: Maria Unga

Abisko2021-06-28 19:15

Det är molnigt och lite regn i luften när vi besöker Abisko i början av juli. Nysnön har pudrat de omgivande fjälltopparna vita under natten och vindarna är kalla. Nere i byn är vegetationen fantastiskt grön och regnet gör att det doftar friskt.   
Hit till Abisko lockas många för att åka skidor, titta på norrsken eller för att vandra under barmarkssäsongen. Just vandringen är kärnverksamheten för Svenska turistföreningen, STF, berättar David Kristinsson. Han är sportchef på Abisko turiststation och är ansvarig för turverksamheten. 
– Här finns starten, eller slutet, på Kungsleden, det beror på åt vilket håll man väljer att gå. Många går sträckan från Abisko till Kebnekaise, det är den populäraste längre vandringen.  

Abisko är ett bra ställe för att prova på flera typer av fjällvandring. Det är perfekt för dagsturer menar David Kristinsson. 
– Man kan gå i dalen först, det finns olika rutter i olika längd som man kan prova på. Och så kan man ta linbanan upp på kalfjället och prova på det. Det är en låg tröskel för att komma igång här. 
– Vill man ta det ett steg längre kan man gå till Abiskojaure eller Kårsavagge och bo i fjällstuga en natt. Man kan ta det steg för steg tills man känner sig bekväm för att våga ge sig ut på sin första längre fjällvandring, från stuga till stuga eller bo i tält. 

Någon särskild träning behövs inte menar David Kristinsson, inte om du bara ska gå dagsturer. 
– Ska man gå en längre vandring från stuga till stuga så vill man kanske veta att man klarar av att gå 15-20 kilometer på en dag. Gärna med 10-15 kilos ryggsäck på också. 
Den viktigaste utrustningen är ett par kängor som känns bra och som håller fötterna stabila och torra. 
– Resten är inte lika viktigt. Det är väldigt lätt att bli fokuserad vid utrustningen, men man behöver inte äga så mycket. En bra ryggsäck om man ska gå en övernattningstur, en väska som sitter bra på ryggen och som kan bära all den utrustning man behöver.

Intresset för att vandra i fjällen har ökat de senaste åren. Något som märks i Abisko. 
– Fler och fler har börjat inse att det finns mycket att upptäcka i Sverige. Många vill vara aktiva och påverkas av det som är trendigt på sociala medier, många lägger upp fina bilder från fjällen och vill komma hit och uppleva det själva. Det märker jag när jag står och pratar med folk, ofta säger de att de såg en bild av Trollsjön till exempel och blev så sugna på att gå dit. Det vara enda anledningen till att de kommit, att de har sett en bild på Instagram. 
David Kristinsson tror att det är enkelheten som lockar med att vandra. 
– För mig personligen så är det lätt att vara närvarade när man vandrar, man går ut, man har sin väska, man har sin mat och det är så lätt att släppa allt annat. Livet är väldigt enkelt när man är ute och vandrar. De största problemen man har är kanske dåligt väder eller lite skavsår, och det är väldigt befriande. 
– Vi har ingen mobiltäckning heller, så man blir tvungen att släppa allt. Det räcker med att gå några kilometer här i nationalparken och då är mobiltäckningen borta. 

Abisko är ett av Sveriges nederbördfattigaste områden. 
– Vi har regnskugga här. Molnen kommer ofta in från Norge och släpper all nederbörd i Riksgränsen och Björkliden. När det når Nuoljafjället här så är det tomt. Vi brukar kalla det för "det blå hålet i Abisko". 

Tips inför vandringen:

1. Ha ett par bra kängor som du har gått in. 
2. Ta med karta och kompass. Lita inte på GPS eller mobiltelefon. 
3. Regnkläder. 
4. Börja litet. Gör enklare vandringar först. 
5.  Planera och ha med god mat! Prova frystorkad mat innan. 
6. Ha med goda snacks. Kanske en chokladbit eller nötter. 
7. Drick mycket. Ta med juicekoncentrat om det är svårt att bara dricka vatten. 
8. Prova ryggsäcken innan och provpacka den. 
9. Ta med underställ.  
10. Ha gott om tid! 
Källa: David Kristinsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!