Naturen i Kiruna är världskänd för de vidsträckta vidderna, karga fjällen och de livliga älvarna däremellan. Turister reser hit från alla hörn på kartan för att bland annat få vandra i det storslagna landskapet.
Men den här sommaren möttes vandrarna av något annat. Den vanligtvis grönskimrande björkskogen i Abisko, tio mil norr om Kiruna, har förvandlats till gråbruna snaror runt fjällens sidor. En så kallad "död" skog.
- Man förstår ju att turisterna tror att skogen är död, säger Bengt Landström.
Han är just nu i Abisko på uppdrag av länsstyrelsens miljöanalysenhet för att kartlägga förödelsen.
Falsk skogsdöd
- Det har kommit in tips från flera håll, bland annat från Katterjokk. Men vi anade ett utbrott redan förra året eftersom att vi såg så många fjärilar då, säger Landström.
Det är alltså egentligen inte en "död" skog, utan den gröna björkmätarlarven som varit framme. Den äter av bladen på björken efter att den kläckts i början av juni. När den sen är mätt förpuppas den och blir en fjäril i slutet på augusti.
"Omfattande utbrott"
Men det här är inget nytt. Abiskos fjällsluttningar har drabbats av björkmätarlarven förut. Under sommaren 2004 hade man ett utbrott som nästan sträckte sig ända ner till Kiruna.
I år har det bara nått Bergfors men det betyder inte att det är mindre spridning för det.
- Vi har inte sett hur det ser ut västerut än. Det är dit vi ska och titta senare i dag, säger Bengt Landström och fortsätter:
- Ett sådant här stort och omfattande utbrott som det är här i år kan man nog enklast se på satellitbilder.
Naturlig dynamik
Många fjällvandrare har kommit in på länsstyrelsens Naturum i Abisko och berättat om de obehagliga larverna som fastnar i kläderna.
Besökaren Johan Bergenstråle, från Stockholm, bryr sig inte om larverna. Han har varit med om larvår förut och vet att det inte är något farligt.
- Det är bara naturen själv som lever, säger han.
- Det är en del av fjällbjörkskogens naturliga dynamik, skogen förnyas, säger Bengt Landström.
Nu vill alltså länsstyrelsen dokumentera alla utbrott av björkmätarlarver i fjällmiljö i Sverige. På lång sikt ska det hjälpa till i förståelsen av de klimatförändringar som väntas drabba fjällvärlden i framtiden.
Bengt Landström berättar att björkmätarlarverna varit fler i Finnmarksvidda i Norge på senare tid.
- En hypotes är att om det blir mildare vintrar så blir det fler björkmätarlarver, säger han.
I morgon görs de sista anteckningarna för den här gången och om fem år kommer Bengt Landström tillbaka för att se hur det gått för fjällbjörkarna.
Men fram tills dess får naturen helt enkelt ha sin stilla gång i Abisko.