Laddade rymdpartiklar som fängslar
Tillsammans med en stor grupp engelsmän famlar vi fram i kolmörkret på toppen av fjället Nuolja vid Abisko.Plötsligt fladdrar det till på den stjärnbelysta natthimlen och lika plötsligt är målet för resan uppfyllt.Det är norrskenets magiska lyskraft som har lockat oss hit.
Som mörka hemlighetsfulla gestalter framträder de engelska turisterna i det gröna skenet på fjället. Här på Nuolja nära Abisko finns det viktigaste för en häftig norrskensupplevelse; det omgivande beckmörkret. För att fånga det här norrskenet på bild har kamerans slutare fått stå öppen i 30 sekunder. FOTO: Hans Sternlund
Foto: Hans Sternlund
Men det som är viktigast finns utanför stugan, nämligen det beckmörker som annars är så ovanligt i vår moderna ljusförorenade tillvaro.
En bra början
Abisko är också Sveriges nederbördsfattigaste plats och känt som fjällvärldens blå hål. Det är sällan några moln som skymmer sikten på natthimlen och sammantaget är chansen att få se det eftertraktade norrskenet ovanligt stor just här.
Putte och Nicki Eby, föreståndare vid Abisko turiststation, kan konstatera att norrskenssatsningen har blivit en jättesuccé.
- Jag tror att det här bara är början. Redan nu säljer vi fler liftkort till norrskensturister än till skidåkare, säger Putte Eby.
Säsongen är mellan december och mars och en stor andel kommer innan skidbacken har hunnit öppna för säsongen, vilket för övrigt sker till helgen.
Det ligger i linje med makarna Ebys uppdrag att försöka förlänga säsongen och förbättra resultatet för turiststationen.
- Det har gått tungt ekonomiskt för stationen sedan 1902 då den öppnade. I år ser det däremot ut att bli en ordentlig vinst. Så nu hotar de med att öppna redan i november som har varit vår enda lediga månad, säger Putte Eby med ett skratt.
Japanerna blir lyckliga
Den stora gruppen är japanerna.
Av Norrbottens alla 2 200 japanska gästnätter står Abisko för 800. Några enstaka är vandringsturister på sommarhalvåret, men det stora flertalet är norrskensspanare.
Och deras fascination för norrskenet är så stor att de är beredda att färdas över halva klotet.
- De kan inte förklara det själva. De brukar säga att de är naiva och att det har skapats någon slags myt om att man blir lycklig av att se norrsken, säger Putte Eby.
Själv blir han lycklig av att se japaner få sin dröm uppfylld.
- De blir så fantastiskt glada. Det är inte så konstigt när de lägger sin enda semestervecka på att komma hit.
Mikael Hasegawa arbetar som guide för japanska grupper i Kirunaområdet och har fått göra många resor till Abisko. Några har han tagit dit för andra gången.
- När de väl har sett norrsken vill de komma tillbaka och se det igen. Det är en sorts avslappnande känsla, en bra signal helt enkelt. Det verkar vara speciellt för oss japaner. Koreaner och kineser upplever det inte på samma sätt, säger han.
Det sägs också att barn som blir tillverkade under norrskenets sprakande blir särskilt begåvade.
Den kväll vi sätter oss i skidliften är emellertid inga japaner i sikte. Däremot är vi omgivna av en stor engelsk grupp som trotsar snöovädret som snurrar kring Abisko.
Himlens gröna guld
Det blir en skakig resa uppför fjällsidan, men Abiskos blå hål förnekar sig inte. En bit upp är det klart väder och alla välbekanta stjärnformationer syns tydligt.
Väl framme fäller några upp sina stativ och börjar montera på kameran, och de får snart lön för mödan. Innan nya moln drar in har himlens gröna guld uppenbarat sig vid den västra horisonten.
Det är kanske inte årets mest intensiva norrsken, men omöjligt för något att missa.
Makarna Caroline och Michael Paulson från Dorset i sydvästra England är inte besvikna, men inte helt överväldigade heller.
Människans dilemma
Resan är en present från make till maka och att se norrsken är med på deras "bucket list", det vill säga en sak att göra innan man dör (kicking the bucket).
- Jag ska vara helt ärlig och säga att jag trodde att det skulle vara bättre. Men det är den moderna människans dilemma. Vi ser alla underbara filmer på tv och leds att tro att hela himlen exploderar i hundratals färger, säger Michael Paulson.
Makarna har dock och fler mål än norrskenet och för dem är det resan som gör mödan värd. Dessutom har de har fler tomma rutor att kryssa i sin bucket list.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!