Hit lockas forskare från hela världen

Forskare från hela världen kommer år efter år till Abisko naturvetenskapliga station för att studera natur och klimat. God logi, familjär stämning och generös markservice lockar, men det är den geografiska belägenheten som är huvudattraktionen.- Klimatförändringarna märks tydligast och är kraftigast i nordliga områden, säger platschefen och forskaren Christer Jonasson.

Abisko naturvetenskapliga station. FOTO: PHILIPP THEURING

Abisko naturvetenskapliga station. FOTO: PHILIPP THEURING

Foto:

ABISKO2009-07-15 12:53
En diskret skylt, ungefär en halv kilometer från Abisko Östra, pekar ut en grusad avtagsväg på höger sida om E 10 från Kiruna sett.
Stationen började byggas 1912 och ligger inbäddad i den låga björkskogen som sluttar ner mot Torne träsk.
Christer Jonasson tar emot i sitt arbetsrum och visar sedan vägen till stationens bibliotek där han slår sig ner i en läderfåtölj framför den öppna spisen.
Väggarna är täckta av bokhyllor som sträcker sig från golv till tak, och genom de höga fönstren ser man ut över Torne träsk. På andra sidan sjön anas fjällen som denna gråmulna dag är insvepta i regntunga moln.
- Forskare som kommer hit ska inte sätta sig i ett labb, det kan de göra bättre i Schweiz eller någon annanstans. Här uppmuntrar vi till experiment i en autentisk miljö, berättar Christer Jonasson.
Simulerar förhållanden
En stund senare visar han runt bland plexiglasburar och ställningar där UVB-lampor och gastuber hänger över små inhängnade markplättar. Där simuleras olika förhållanden med förändrade temperaturer och strålnings- och koldioxidnivåer, och man kan se skillnaderna i växtligheten på respektive markplätt med blotta ögat.
- I stället för att vänta på klimatförändringar som förväntas ske om 50 år skapar vi dem på plats
i naturen. Här uppe måste vi anpassa oss efter förändringarna, det finns inte så mycket vi kan göra lokalt för att bromsa dem.
En bit från själva huvudbyggnaden ligger Abisko naturvetenskapliga stations egna observationskulle där man gjort meteorologiska mätningar sedan 1913, och förutom data om väder och vind levereras även landets nordligaste pollenprognos härifrån.
På en annan del av stationsområdet ligger en verkstadslänga där två anställda utför snickeri- och måleriarbeten och hjälper forskarna med att bygga utrustning.
- Den här servicen är väldigt uppskattad av våra gästforskare, säger Christer Jonasson.
Viktigt nå ut
Att forskning om naturen och klimatet fyller en viktig funktion behöver knappast påpekas. Däremot menar Christer Jonasson att det är viktigt att forskningsresultat inte förblir undangömda på dammiga fackbibliotek.
- Vi tycker att det är viktigt att nå ut med resultaten av vår forskning. Det vi gör kommer snabbt ut till politiker och beslutsfattare.
För ungefär en månad sedan skapade man webbsidan Abiskoögat, där en intresserad allmänhet kan ta del av verksamheten på stationen.
- Vi har fått massor av feedback fastän siten är väldigt ny och fortfarande under utveckling. Det är bland annat journalister och lärare som vill använda materialet i sin undervisning.
Sätter Kiruna på kartan
En annan rent lokal nyttoaspekt är att verksamheten vid stationen
bidrar till att sätta Kiruna på kartan. I augusti kommer till exempel 90 forskare till stan i samband med projektet University of the arctic.
- De har bokat hela Ferrum, säger Christer Jonasson och påpekar att gruvstaden Kiruna också är en intellektuell stad, speciellt i ett internationellt perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om