En titt mot framtidens klimat
Svensk klimatforskning får draghjälp av Kungafamiljens intresse för miljö och natur.I går anlände Kronprinsessan Victoria till Abisko för att besöka forskningsstationer och vara med på fältstudier.
Det var många forskningsinstrument som krävde en närmare titt. FOTO: Kenneth Paulsson
Foto: Kenneth Paulsson
Kronprinsessan var klädd i ledig beige dräkt var på ett soligt och avslappnat humör.
- Det här är ett intresse som hon odlar med liv och lust vid sidan av de ceremoniella uppdrag och allt skvaller som omger henne, säger Anders Karlqvist, chef för polarforskningssekretariatet.
Han är en av Kronprinsessans följeslagare i Abisko och är även Kungens personlige rådgivare i vetenskapliga frågor.
Besökte isbrytare
Enligt honom kommer Victoria med råge kunna tillgodogöra sig informationen från forskarna.
- Hon är på nivån högskolestudent. Kronprinsessan är genuint intresserad och träffar många duktiga människor i sin roll, säger han.
Intresset delas för övrigt också av tronföljarkollegorna Haakon av Norge och Frederik av Danmark. Så sent som i midsomras besökte de på eget initiativ forskningsfartyget Oden på Svalbard.
- Det var en tacksam grupp studenter att prata polarforskning med, konstaterade Anders Karlqvist.
Ser PR-värdet
Tronföljarna är också beskyddare av det Internationella polaråret i respektive länder.
Anders Karlqvist tror att polarforskningen kan dra nytta av PR-värdet av kungligheternas intresse. Uppmärksamhet är sällan till skada när anslag ska beviljas.
- Det är politiker som beviljar anslagen, men de ser om en forskningsgren har publikt och medialt intresset. Det hänger i hop.
"Ganska skrämmande"
I går blev det en mjukstart för Victoria med inledande föreläsningar vid Naturvetenskapliga stationen och rundvandringar i den närmaste omgivningen.
Bland annat tittade Kronprinsessan på ett experiment där forskare simulerar de korta extremt varma perioder som har uppträtt mitt i vintern i norra Sverige de senaste åren. Det kan vara en effekt av den globala uppvärmningen.
- Man ser alltså spår av värmeperioderna på marken även på sommaren. Det är ganska skrämmande, sade hon i samtal med forskarna efter besöket.
Permafrost krymper
I dag ska hon ta sig till Stordalsmyren för att besöka ett experiment om permafrost. Under 30 års tid har naturvetenskapliga stationen mätt utsläpp av växthusgaser på myren.
När permafrosten krymper blir utsläppen allt större och riskerar att accelerera växthuseffekten.
Forskaren Torben Christensen tror att besöket kommer att kunna bli en stark upplevelse.
- För många är permafrost något abstrakt. När man kommer ut och känner isen 70 centimeter under marken mitt i sommaren blir det något levande och man förstår hur lättpåverkat systemet är, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!