Efter nästan fyra är simhallen fortfarande stängd

Trots att simhallen är vägg i vägg med skolan lär sig inte barnen i Abisko att simma i skolan. Orsaken är att simhallen är stängd sedan 2018. Skolan skjutsar istället barnen till Kiruna. Men tre simlektioner per termin är för lite menar lärarna som helst vill se att simhallen renoveras. Men kommunalrådet Gunnar Selberg ser ingen simhall i sikte i Abisko.

Elin Jönsson flyttade från Riksgränsen till Abisko med familjen 2017. De hann använda simhallen i byn i ett drygt år. “Min mamma som gillar vatten har lärt vår son att simma på somrarna i södra Sverige”, berättar hon.

Elin Jönsson flyttade från Riksgränsen till Abisko med familjen 2017. De hann använda simhallen i byn i ett drygt år. “Min mamma som gillar vatten har lärt vår son att simma på somrarna i södra Sverige”, berättar hon.

Foto: Lars-Ola Marakatt

Abisko2022-05-25 11:02

Det har nu gått tre och ett halvt år sen simhallen i Abisko stängdes, då det upptäcktes sprickor i bassängen. Utanför byggnaden som ligger vägg i vägg med skolan finns det fortfarande en notering om att renovering pågår. 

Max Haverskog,13, som bor i Abisko vill kunna simma där igen. 

– Jag fattar att Abisko är ett litet ställe men ett badhus gör stor skillnad. När de redan spenderat så mycket pengar på annat kan de väl slänga en slant hit också, säger han.

Inne i simhallen gapar det tomt. Allt är rivet och badleksakerna är på golvet där poolen en gång lång. Enligt kommunen kostar det 15 miljoner kronor att renovera den tolv gånger sex meter stora poolen och allt runtomkring den. Hittills har politikerna inte varit beredda att satsa de pengarna i Abisko. Samtidigt byggs en dubbelt så stor simhall än den som i dag finns i Kiruna centrum. Kostnaden beräknades till 550 miljoner men har stigit till 720 miljoner kronor.

Max Haverskog har haft tur och lära sig att simma innan simhallen i Abisko stängdes. I dag får han och de15 eleverna på skolan bussas till Kiruna tre gånger varje termin för simlektioner. Resan tar fyra timmar varav 40 minuter är simning. 

 – Det hade varit skönt att bara öppna dörren till simhallen här istället för att spendera så mycket tid i bussen. Det är kul att vi får åka dit och simma men hade varit mycket roligare om vi fick göra det här hemma.

Läraren och föräldern Eva Haverskog, som har simlektioner med barnen, är bekymrad över att hon och hennes lärarkollegor inte kan ge barnen tillräckliga simkunskaper. 

– Det är omöjligt att lära dem simma på den korta tiden. När man börjar tredje klass ska man kunna simma 200 meter, varav 50 meter är ryggsim. Föräldrarna måste ställa upp om barnen ska lära sig.

– Att lära barnen att simma hade varit en billig livförsäkring. Det är viktigt att kunna simma, speciellt då vi bor vart vi bor och är mycket ute på isarna, säger Eva Haverskog.

Utanför den röda byggnaden i Abisko kommer Elin Jönsson gående. Barnvagnen har hon ställt vid staketet. Där ligger lilla Ester och sover. Elin är där för att hämta sin son som har diagnosen neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hon berättar att han inte kan följa med på bussresorna till simhallen i Kiruna då det blir för mycket för honom. Hon, med hjälp av sin mamma, lär honom att simma. Hon vill också lyfta en annan aspekt av att simhallen inte längre finns kvar.

– Vi som bor här gör det för att vi gillar att vara utomhus. Det har varit oerhört värdefullt att ha den här ventilen som en simhall innebär när det är kallt ute. Vi har inte så mycket annat här då det inte går att åka skridskor eller åka skidor.

– Jag är oerhört besviken på våra politiker och det är provocerande av att det byggs rullskidbanor för miljontals kronor i Kiruna centrum samt badhuset på det. 

Nio och en halv mil österut möter Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg upp inne i stadshuset i nya centrum. Han upprepar att investeringen för att återställa Abisko simhall är för stor.

– Det är viktigt med bad i byarna men om vi snart har ett fantastiskt badhus här funderar vi på att exempelvis bjuda Abiskoborna på bussresor till badet. Kanske en gång i veckan och det måste omfatta andra byar också. Det skulle skapa större tillgänglighet.

Kunde man inte använt några av de 720 miljonerna för att reparera simhallen i Abisko?

– Jag förstår hur de tänker men någonstans måste man ändå väga kostnaden per besök. Det här badhuset kostar oerhört mycket pengar men slår man ut det per besök kommer det kosta mindre än att renovera i Abisko. 

I Abisko måste föräldrar ställa upp för att barnen ska lära sig simma i skolan. Är det okej? 

– Det är inte okej. Vi har en skyldighet att se till att barnen lär sig att simma. Sen är bara en fråga om hur vi ska göra det. Det kanske behövs fler badbussar från byarna, i alla fall från de byarna som inte har bad. Där kan vi inte välja bort det.

Det är fyra månader kvar till nästa val. Hur kommer du att rösta?

– Jag kommer rösta annorlunda i höstens val. Jag upplever att byarna blir styvmoderligt behandlade. Allt kretsar kring Kiruna. Det är provocerande, för många som bor i kommunen bor inte här för att bo i Kiruna centralort, säger Elin Jönsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!