De tar kurs mot Sydpolen

En liten olycka kan få stora konsekvenser om man befinner sig på Antarktis.Därför har svenska polarforskare varit på plats i Abisko för att träna på första hjälpen och få in det rätta säkerhetstänket.Nu är de redo att sätta kurs mot Sydpolen.

Den svenska forskningsstationen Wasa på Antarktis som den såg när Sheila Kirkwood var där år 2004.FOTO: SHEILA KIRKWOOD

Den svenska forskningsstationen Wasa på Antarktis som den såg när Sheila Kirkwood var där år 2004.FOTO: SHEILA KIRKWOOD

Foto: Sheila Kirkwood

ABISKO2012-10-23 06:00

Medan vi går mot mörkare tider förbereder sig ett gäng forskare och tekniker för midnattsol och antarktisk sommar.

Det svenska polarforskningssekretariatet har samlat deltagarna i årets Antarktisexpedition till en upptaktsträff - eller till ett träningsläger om man så vill.

Veckan i Abisko handlade till stor del om att alla ska få chans att träffa varandra inför avresan. De kommer att leva tätt inpå varandra under två månaders tid.

Som att bo i fjällstuga
Fem svenska och sex finska Antarktisfarare var på plats. De två ländernas stationer är grannar och ska bland annat ha gemensamt matlag.

- Det är som att bo tillsammans i en fjällstuga. Vi är så få som åker ner och alla måste hjälpa till med de dagliga bestyren, säger Per Ljusberg som är expeditionsledare.

Forskarna har också fått friska upp sina kunskaper i första hjälpen och påmints om vikten av att tänka på säkerheten.

Utmaningen består till stor del av att ständigt vara på sin vakt. Man är exponerad för faror under lång tid.

- Vi försöker få in tänket att man inte ska springa, utan ta det lugnt och låta saker ta den tid som krävs. En vrickad fot kan innebära att ett forskningsprojekt får ställas in eller gå på halvfart. Det är både stora pengar och förberedelsetid som kan gå förlorad, säger Per Ljusberg.

En vecka blåser bort
Vädret är minst sagt nyckfullt, även om det är sommar på Antarktis.

Forskaren Sheila Kirkwood från Institutet för rymdfysik i Kiruna har varit på Antarktis tre gånger tidigare.

- När det blåser så blåser det väldigt mycket. Sikten försvinner, det bildas stora snödrev och det låter inne i stationen precis hela tiden. Det kan gå en vecka utan att vi kan gå ut och hämta in nya mätdata, vilket bara det kan vara väldigt frustrerande.

Hon är en av två svenska forskare som ska vara på den norska stationen Troll där IRF har monterat upp en atmosfärradarstation. Nu ska hon försöka förbättra antennerna så att man kan mäta fenomen längre ned i atmosfären.

Som forskare kan man få vara beredd att hugga i med tekniken också.

Tar med elektrisk violin
Sheila Kirkwood har också förberett sig på att det blir långa perioder av sysslolöshet under vistelsen.

- Jag har laddat upp 40 elektroniska böcker och jag tar med mig min elektriska violin. Det finns också fin vandringsterräng vid den norska stationen.

Göran Thor från Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala ska studera lavar på de provytor som han etablerade vid sin förra vistelse 1991.

Därmed får han omkullkasta fördomen att det inte skulle finnas något liv på Antarktis.

- Jag möter ofta den uppfattningen, men jag skulle säga att det myllrar av liv. Det finns massor av fåglar som häckar på bergstopparna som sticker upp, det finns alger och olika små insekter. Det är egentligen förbluffande hur många olika arter det finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om